šipka
Pivní slovník

Co je

Žito

Jde o jednu ze základních obilovin používaných v potravinářství. Nejznámější je jeho použití na chlebovou mouku. Okrajově se používá při výrobě některých druhů piv vedle běžnějšího ječmene. Žito a žitný slad dávají pivu lehkou chuť chlebové kůrky a hnědočervené zabarvení.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

27
.
3
.
2025

Pivní slavnosti: Kde můžete během léta oslavovat pivo?

Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.

13
.
3
.
2025

Jak se vyrábí slad a co je sladový květ?

Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?

27
.
2
.
2025

Jak se vaří zelené pivo a kdy se pije?

Každé jaro se to v tuzemských hospodách hemží zeleným pivem. Proč? 🍺 Už jste ochutnali zelené pivo? Poradíme, kam na něj zajít.

pivní blog