Stout je svrchně kvašené tmavé pivo vyráběné z praženého sladu. Zjistěte, čím je pivní styl Stout charakteristický a při jaké teplotě se podává.
Stout je vrchně kvašené pivo, které se vyrábí z praženého ječmenného nebo ovesného sladu, vody, kvasnic a chmelu. Je to tmavé pivo s vyšším obsahem alkoholu. Vyznačuje se silnou tmavou barvou, hustou pěnou a chutí připomínající praženou kávu.
Pivní styl Stout pochází z Velké Británie a je velmi podobný s pivním stylem Porter. Mezi nejznámější druhy Stautů patří baltský Dry stout (označovaný také jako Irish stout), Imperial stout (označovaný také jako Russian stout), Milk stout a Oatmeal stout.
Většinu Stoutů je vhodné podávat při teplotě 8-12°C, kdy dojde k plnému zvýraznění chutí a vůně. Výjimkou je Imperial stout, který má vyšší obsah alkoholu přibližně 9% a je vhodné jej podávat při vyšších teplotách 14 – 16°C.
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.