Stout je svrchně kvašené tmavé pivo vyráběné z praženého sladu. Zjistěte, čím je pivní styl Stout charakteristický a při jaké teplotě se podává.
Stout je vrchně kvašené pivo, které se vyrábí z praženého ječmenného nebo ovesného sladu, vody, kvasnic a chmelu. Je to tmavé pivo s vyšším obsahem alkoholu. Vyznačuje se silnou tmavou barvou, hustou pěnou a chutí připomínající praženou kávu.
Pivní styl Stout pochází z Velké Británie a je velmi podobný s pivním stylem Porter. Mezi nejznámější druhy Stautů patří baltský Dry stout (označovaný také jako Irish stout), Imperial stout (označovaný také jako Russian stout), Milk stout a Oatmeal stout.
Většinu Stoutů je vhodné podávat při teplotě 8-12°C, kdy dojde k plnému zvýraznění chutí a vůně. Výjimkou je Imperial stout, který má vyšší obsah alkoholu přibližně 9% a je vhodné jej podávat při vyšších teplotách 14 – 16°C.
Grilovací sezóna se blíží a bez piva se neobejde. 🍺 Ať se chystáte na gril hodit cokoliv, zajistěte si dostatek zlatého moku.
Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.
Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?