Mláto je odpadní produkt, který vznikne při filtraci sladiny ať už při výrobě piva, vína, nebo tvrdého alkoholu.
Mláto je zbytkový produkt, který se usadí na sítu po filtraci sladiny při výrobě piva, vykvašení vína nebo destilaci ethylalkoholu. Pivovarské mláto jsou nerozpustné zbytky sladu oddělené při filtraci ve scezovací kádi. Jedná se o velmi výživný odpad (tzv. pluchy) z naklíčených zrn ječneme, ze kterých se vyrábí slad.
Pivovarské mláto obsahuje množství cenných prvků a vlákniny, a proto je hojně využívané jako krmivo pro domácí zvířata, ať už čerstvé, nebo sušené. Své místo postupně nachází i v pivovarské gastronomii.
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.
Máte rádi pivní klasiku, nebo se nebojíte experimentovat s různými chutěmi? 🍺 Pojďte se s námi podívat na nejzajímavější příchutě, které pivo může mít.
Patříte mezi milovníky dobrého piva? Nechoďte naslepo. Nechte se vést naším průvodcem brněnských putik, ve kterých se točí Budvar.