Mláto je odpadní produkt, který vznikne při filtraci sladiny ať už při výrobě piva, vína, nebo tvrdého alkoholu.
Mláto je zbytkový produkt, který se usadí na sítu po filtraci sladiny při výrobě piva, vykvašení vína nebo destilaci ethylalkoholu. Pivovarské mláto jsou nerozpustné zbytky sladu oddělené při filtraci ve scezovací kádi. Jedná se o velmi výživný odpad (tzv. pluchy) z naklíčených zrn ječneme, ze kterých se vyrábí slad.
Pivovarské mláto obsahuje množství cenných prvků a vlákniny, a proto je hojně využívané jako krmivo pro domácí zvířata, ať už čerstvé, nebo sušené. Své místo postupně nachází i v pivovarské gastronomii.
Grilovací sezóna se blíží a bez piva se neobejde. 🍺 Ať se chystáte na gril hodit cokoliv, zajistěte si dostatek zlatého moku.
Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.
Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?