šipka
Pivní slovník

Co je

Mláto

Mláto je odpadní produkt, který vznikne při filtraci sladiny ať už při výrobě piva, vína, nebo tvrdého alkoholu.

Mláto je zbytkový produkt, který se usadí na sítu po filtraci sladiny při výrobě piva, vykvašení vína nebo destilaci ethylalkoholu. Pivovarské mláto jsou nerozpustné zbytky sladu oddělené při filtraci ve scezovací kádi. Jedná se o velmi výživný odpad (tzv. pluchy) z naklíčených zrn ječneme, ze kterých se vyrábí slad. 

Pivovarské mláto obsahuje množství cenných prvků a vlákniny, a proto je hojně využívané jako krmivo pro domácí zvířata, ať už čerstvé, nebo sušené. Své místo postupně nachází i v pivovarské gastronomii. 

Další pojmy:

Nejnovější články

12
.
12
.
2024

Staňte se pivním znalcem aneb Ty nejdůležitější pojmy z našeho pivního slovníku, které byste měli znát

Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.

28
.
11
.
2024

Historie a zajímavosti o pivních etiketách

První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?

14
.
11
.
2024

Jak uspořádat skvělou ochutnávku piva a na nic důležitého nezapomenout?

Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.

pivní blog