šipka
Pivní slovník

Co je

Kyslík O2

Plyn obsažený ve vzduchu. V prvotní fázi kvašení velmi důležitý pro nastartování kvasného procesu. V dalších fázích výroby je už nežádoucí, neboť se podílí na nežádoucích chuťových změnách piva. Jak při výrobě, tak při následném skladování. Množství kyslíku v pivu je moderními pivovary ostře sledováno. Kyslík se podílí na zvětrávání a chuťových změnách i při čepování piva. Tlačit pivo do sklenice vzduchem z kompresoru je nefér jak k pivu, tak ke sládkovi. Dá se to akceptovat jako nouzové řešení, nebo v případě, když se sud vytočí v jednom odpoledni.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

13
.
2
.
2025

Co je létající pivovar, kdo je létající sládek?

Létající pivovar nebo gypsy brewery? 🍺 To jsou pojmy, které by každý pivaznalec měl znát. Víte, o co jde?

30
.
1
.
2025

Pivní rohlík: Delikatesa s tradicí

Chcete si opravdu pochutnat? 🍺 Tak si upečte pivní rohlíky. Není to nic složitého a nebojte – tuto laskominu mohou i děti.

16
.
1
.
2025

Pivní dieta: Chuťový výstřelek, nebo regulérní metoda?

Už jste slyšel o pivní dietě? 🍺 Že ne? Tahle teorie možná potěší všechny milovníky piva , jejich zdraví ale už méně.

pivní blog