EPM je česká zkratka pro extrakt původní mladiny, tedy množství rozpuštěných cukrů. Zjistěte, co to má společného se stupňovitostí piva.
EPM (pozor, neplést s elektromagnetickým impulzem, který má také zkratku EPM) je v pivním světě zkratkou pro “extrakt původní mladiny”. Tento pojem označuje množství rozpuštěných cukrů v mladině (to je označení pro fázi výroby piva ještě před procesem kvašení).
Právě podle množství rozpuštěných cukrů (EPM) v pivu se měří stupňovitost piva. Míra rozpuštěného cukru ovlivňuje hustotu kapaliny, stupňovitost piva proto dokážete změřit hustoměrem.
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.