Proč je pivo hořké? Může za to chmel. Hořkost je jeho zásadní vlastností a měříme ji jednotkami IBU. Objevte i další zajímavosti v pivním slovníku Budvaru.
Hořkost piva má svůj původ v jeho zásadní přísadě - ve chmelu. Ten se dříve používal ke konzervaci a jeho hořkost byla spíše vedlejším efektem. Zatímco některá piva používají starý chmel, aby co nejméně ovlivňoval výslednou chuť, jiná (např. piva IPA) si na hořkosti piva zakládají. Hořkost piva se dá změřit jednotkami IBU.
Máte rádi hořké pivo? Ochutnejte Budvar 33, který vyniká svou hořkostí. Má ji už ve jméně - název 33 odpovídá počtu jednotek hořkosti piva, které tento ležák obsahuje.
Každé jaro se to v tuzemských hospodách hemží zeleným pivem. Proč? 🍺 Už jste ochutnali zelené pivo? Poradíme, kam na něj zajít.
Létající pivovar nebo gypsy brewery? 🍺 To jsou pojmy, které by každý pivaznalec měl znát. Víte, o co jde?
Chcete si opravdu pochutnat? 🍺 Tak si upečte pivní rohlíky. Není to nic složitého a nebojte – tuto laskominu mohou i děti.