šipka
Pivní slovník

Co je

Sladování

Sladování je proces, při kterým probudíme obilné zrno k životu. Podobně, jako když ho zasadíte do země a nastartujeme v něm tvorbu enzymů. Ty jsou nezbytné pro následnou výrobu piva. Enzymy v obilném zrnu jsou přírodní biochemické spouštěče důležitých pochodů při vaření piva. Jedná se kromě jiných procesů hlavně o přeměnu obilného škrobu na rozpustné cukry. Bez sladování prostě pivo nevyrobíte. Byla by to jenom hustá obilná kaše. Výroba sladu má několik fází. Jsou to máčení v náduvníku, nastírání na humno, nebo jiné technologické zařízení, klíčení a následné sušení, neboli hvozdění na hvozdě. Usušením se probuzené zrno zakonzervuje a je ho možno skladovat a dále používat.

Další pojmy:

Nejnovější články

14
.
11
.
2024

Jak uspořádat skvělou ochutnávku piva a na nic důležitého nezapomenout?

Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.

31
.
10
.
2024

Nejbizarnější příchutě piva

Máte rádi pivní klasiku, nebo se nebojíte experimentovat s různými chutěmi? 🍺 Pojďte se s námi podívat na nejzajímavější příchutě, které pivo může mít.

16
.
10
.
2024

Tipy létajícího sládka, kam v Brně na Budvar

Patříte mezi milovníky dobrého piva? Nechoďte naslepo. Nechte se vést naším průvodcem brněnských putik, ve kterých se točí Budvar.

pivní blog