šipka
Pivní slovník

Co je

Sladování

Sladování je proces, při kterým probudíme obilné zrno k životu. Podobně, jako když ho zasadíte do země a nastartujeme v něm tvorbu enzymů. Ty jsou nezbytné pro následnou výrobu piva. Enzymy v obilném zrnu jsou přírodní biochemické spouštěče důležitých pochodů při vaření piva. Jedná se kromě jiných procesů hlavně o přeměnu obilného škrobu na rozpustné cukry. Bez sladování prostě pivo nevyrobíte. Byla by to jenom hustá obilná kaše. Výroba sladu má několik fází. Jsou to máčení v náduvníku, nastírání na humno, nebo jiné technologické zařízení, klíčení a následné sušení, neboli hvozdění na hvozdě. Usušením se probuzené zrno zakonzervuje a je ho možno skladovat a dále používat.

Další pojmy:

Nejnovější články

13
.
2
.
2025

Co je létající pivovar, kdo je létající sládek?

Létající pivovar nebo gypsy brewery? 🍺 To jsou pojmy, které by každý pivaznalec měl znát. Víte, o co jde?

30
.
1
.
2025

Pivní rohlík: Delikatesa s tradicí

Chcete si opravdu pochutnat? 🍺 Tak si upečte pivní rohlíky. Není to nic složitého a nebojte – tuto laskominu mohou i děti.

16
.
1
.
2025

Pivní dieta: Chuťový výstřelek, nebo regulérní metoda?

Už jste slyšel o pivní dietě? 🍺 Že ne? Tahle teorie možná potěší všechny milovníky piva , jejich zdraví ale už méně.

pivní blog