Chmel je základní surovinou pro výrobu piva. Dodává pivu hořkost a aroma. Víte, jak dělíme chmely podle barvy a kdo je největším pěstitelem na světě?
Chmel je základní surovinou pro výrobu piva. Má významný vliv na senzorické vlastnosti piva. Dodává mu charakteristickou hořkou chuť, vůni a podporuje konzervační vlastnosti piva. Nejdůležitějšími látkami obsaženými ve chmelu jsou chmelové pryskyřice, silice a polyfenoly.
Podle barvy révy se chmel dělí na červeňák a zeleňák. Červeňák se pěstuje především v Německu, Polsku, Slovinsku a České republice. V žatecké oblasti se pěstuje světoznámý žatecký poloraný červeňák. Jedná se o aromatický chmel, který dodává pivu vynikající chuť a vůni. Používá se především k vaření piv plzeňského typu.
Zeleňák se pěstuje především v Anglii, USA a Austrálii. Německo je největším producentem chmele na světě. Mezi hlavní producenty chmele patří také USA, Čína a Česká republika.
Grilovací sezóna se blíží a bez piva se neobejde. 🍺 Ať se chystáte na gril hodit cokoliv, zajistěte si dostatek zlatého moku.
Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.
Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?