Chmel je základní surovinou pro výrobu piva. Dodává pivu hořkost a aroma. Víte, jak dělíme chmely podle barvy a kdo je největším pěstitelem na světě?
Chmel je základní surovinou pro výrobu piva. Má významný vliv na senzorické vlastnosti piva. Dodává mu charakteristickou hořkou chuť, vůni a podporuje konzervační vlastnosti piva. Nejdůležitějšími látkami obsaženými ve chmelu jsou chmelové pryskyřice, silice a polyfenoly.
Podle barvy révy se chmel dělí na červeňák a zeleňák. Červeňák se pěstuje především v Německu, Polsku, Slovinsku a České republice. V žatecké oblasti se pěstuje světoznámý žatecký poloraný červeňák. Jedná se o aromatický chmel, který dodává pivu vynikající chuť a vůni. Používá se především k vaření piv plzeňského typu.
Zeleňák se pěstuje především v Anglii, USA a Austrálii. Německo je největším producentem chmele na světě. Mezi hlavní producenty chmele patří také USA, Čína a Česká republika.
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.