Dia pivem nazýváme piva se sníženým množstvím cukru. Diabetické pivo vzniklo jako alternativa pro osoby obézní či s diabetem, kteří si chtějí dopřát pivo, aniž by výrazně ovlivnily hladinu cukru v krvi. Klasické pivo není pro nemocné diabetem vhodné právě proto, že obsahuje alkohol a cukry s vysokým glykemickým indexem, jenž po požití způsobují hyperglykemii. Hodnoty sacharidů v dia pivu nesmí překročit 0,75 g/100 ml.
Dia pivem nazýváme piva se sníženým množstvím cukru. Diabetické pivo vzniklo jako alternativa pro osoby obézní či s diabetem, kteří si chtějí dopřát pivo, aniž by výrazně ovlivnily hladinu cukru v krvi. Klasické pivo není pro nemocné diabetem vhodné právě proto, že obsahuje alkohol a cukry s vysokým glykemickým indexem, jenž po požití způsobují hyperglykemii. Hodnoty sacharidů v dia pivu nesmí překročit 0,75 g/100 ml.
Dia pivo a cukrovka
Pivo se sníženým obsahem cukru ale pro diabetiky také není ideální – je to kvůli vyššímu obsahu alkoholu způsobeným vyšším prokvašením. Diabetické pivo by mělo obsahovat nejen méně sacharidů, ale také právě alkoholu. Pivo ovšem obsahuje i řadu prospěšných látek, které v případě diabetes pacientovi pomáhají. Antioxidanty přispívají k prevenci aterosklerotického postižení cév, prebiotické složky pozitivně ovlivňují mikrobiom a vitamin B hraje zásadní roli při metabolismu glukózy.
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.