Jinak obilovina (zrno); pro výrobu piva se používá zpravidla ječmen, případně pšenice, ale jsou i piva z žita a ovsa; zrno se před vařením piva nechá naklíčit a usušit v procesu zvaném sladování. To proto, aby se částečně rozštěpily bílkoviny a aby se v „oživlé“ obilce vytvořily enzymy štěpící škroby na cukry. Enzymy jsou nezbytné pro varný proces. Bez nich to nefunguje. Pro uvaření jednoho půllitrového piva je třeba cca 2000 zrn.
Patříte mezi milovníky dobrého piva? Nechoďte naslepo. Nechte se vést naším průvodcem brněnských putik, ve kterých se točí Budvar.
Vydejte se s námi za skvělou chutí Budvaru. V prvním díle našeho ochutnávkového seriálu navštívíme pět míst v Praze, kde si naše pivo vychutnáte v tom nejlepším podání.
Posledních 150 let v západním světě koluje stereotyp, že pivovarnictví je výhradně mužská záležitost. 🍺 Ba ne, přečtěte si, jak se to má doopravdy.