šipka
Pivní slovník

Co je

Slad

Jinak obilovina (zrno); pro výrobu piva se používá zpravidla ječmen, případně pšenice, ale jsou i piva z žita a ovsa; zrno se před vařením piva nechá naklíčit a usušit v procesu zvaném sladování. To proto, aby se částečně rozštěpily bílkoviny a aby se v „oživlé“ obilce vytvořily enzymy štěpící škroby na cukry. Enzymy jsou nezbytné pro varný proces. Bez nich to nefunguje. Pro uvaření jednoho půllitrového piva je třeba cca 2000 zrn.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

10
.
4
.
2025

Pivo v akci: Ideální společník k vašemu grilování

Grilovací sezóna se blíží a bez piva se neobejde. 🍺 Ať se chystáte na gril hodit cokoliv, zajistěte si dostatek zlatého moku.

27
.
3
.
2025

Pivní slavnosti: Kde můžete během léta oslavovat pivo?

Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.

13
.
3
.
2025

Jak se vyrábí slad a co je sladový květ?

Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?

pivní blog