Jinak obilovina (zrno); pro výrobu piva se používá zpravidla ječmen, případně pšenice, ale jsou i piva z žita a ovsa; zrno se před vařením piva nechá naklíčit a usušit v procesu zvaném sladování. To proto, aby se částečně rozštěpily bílkoviny a aby se v „oživlé“ obilce vytvořily enzymy štěpící škroby na cukry. Enzymy jsou nezbytné pro varný proces. Bez nich to nefunguje. Pro uvaření jednoho půllitrového piva je třeba cca 2000 zrn.
Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.
Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?
Každé jaro se to v tuzemských hospodách hemží zeleným pivem. Proč? 🍺 Už jste ochutnali zelené pivo? Poradíme, kam na něj zajít.