Přečtěte si víc o pivu IPA (Indian Pale Ale)
IPA je zkratka pro pivo Indian Pale Ale a spadá do kategorie svrchně kvašených piv ALE [čti ejl]. Protikladem je spodně kvašené pivo, tedy ležák. Při výrobě metodou svrchního kvašení sládek používá kvasinky, které fermentují při vyšších teplotách. Kvašení je rychlejší a vzniká tak významné množství vedlejších kvasných produktů, jako jsou estery či fenoly. Právě tyto sloučeniny dodávají pivu IPA typický ovocný či kořeněný nádech.
Hořkost piva IPA se pohybuje mezi 40 až 70 IBU (jednotka hořkosti). Pro srovnání - česká plzeň má 38 IBU. Zpravidla se jedná o světlá 14° až 18° piva s vyšším obsahem alkoholu (kolem 6 %).
Pivo IPA by se mělo servírovat při teplotě okolo 13°C, aby dobře vynikly jeho chuťové vlastnosti. Silnější pivo je doporučené servírovat ještě při vyšší teplotě, zhruba 15°C. U nás jsme běžně zvyklí na pivo o teplotě 9°C.
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.