Chmelové brigády, kdysi povinná součást konce léta mnoha mladých Čechů, se dnes staly oblíbenou formou rekreace, při které si i něco vyděláte. Jakou mají chmelové brigády historii a jak se dnes sklízí češe?
Hledáte únik z kanceláře a chcete si vyzkoušet tradiční zemědělskou činnost? Pak jeďte na chmelovou brigádu. Pro koho je sběr chmele vhodný?
Pěstování chmele v Čechách a na Moravě sahá až do středověku (šlo ruku v ruce s vařením piva). Významnými oblastmi pro setbu bylo odjakživa Žatecko, Úštěcko a Tršicko. V první polovině 20. století sklizně prováděly rodinné farmy. Práce na chmelnicích je sezónní, a proto vždy bylo potřeba hodně rukou najednou, proto si farmy objednávali pracovníky navíc. Organizované brigády jako takové ale neexistovaly, lidé si spíše navzájem vypomáhali.
→ Zajímavost: Žatecký chmel byl v roce 2023 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.
Chmel je povětšinou zralý a připraven ke sklizni od konce srpna do poloviny září. Zralou šištici poznáte podle jejího vzhledu i po čichu – šištice je jasně zelená, pevná a velmi aromatická.
V první fázi přichází na řadu traktor, asistují lidé ve speciálních oblecích – chmel totiž dosahuje několikametrové délka a švihnutí chmelovou liánou je velmi bolestivé. Po chvilce, když je valník plný, traktor přijede na česačku, kde už čekají pracovníci, kteří chmel zbaví nečistot a přebytečných částí rostliny. Na některých chmelových plantážích probíhá samotný sběr ručně, což je samozřejmě o mnoho náročnější. Ruční sběr v současné době je prováděn jen za účelem teambuildingů a podobných kratochvílí. Také na šlechtitelských chmelnicích, kde je od nového kříženého klonu jen několik rostlin, bych si to dovedl představit. V ostatních případech je ruční česání ryzí šílenství.
Bezprostředně po sklizni jsou šištice přepraveny do sušáren. Sušení musí začít co nejdříve, aby se šištice neznehodnotily. Očesané šištice se totiž při dýchání zahřívají a může dojít k jejich zapaření. Usušený chmel se zlisuje a zabalí, následně uskladní, teprve potom putuje dále.
→ Zajímavost: Podle Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) se v roce 2024 v ČR sklidilo 6 494 tun chmele, což z nás dělá třetího největšího producenta chmele na světě. Průměrná sklizeň se v ČR za poslední desetiletí pohybuje okolo 5 000 tun.
Na Žatecko – nejznámější a největší chmelařská oblast v České republice. Žatec je považován za hlavní město chmele. Kromě plantáží, na kterých si můžete přivydělat, se zde na začátku září pobavíte na pivních slavnostech s názvem Žatecká Dočesná.
Na Vysočinu a na Moravu – v minulosti bylo na Vysočině hodně chmelnic, dnes už tam je pouze jedna jediná. Je to nejvýše položená chmelová plantáž v Česku (560 m. n. m.) a nachází se u Humpolce. Morava je, co se týče pěstování chmele, méně známá než Čechy, ale oblast zvaná Tršicko dává velmi dobré chmele.
V souvislosti s chmelem se používají oba výrazy: „česání“ i „sběr“.
Sběr chmele se uplatňuje spíše v souvislosti se strojovou sklizní. Moderní technologie umožňují sběr chmele pomocí speciálních strojů, které oddělují chmelové hlávky od rostliny.
Grilovací sezóna se blíží a bez piva se neobejde. 🍺 Ať se chystáte na gril hodit cokoliv, zajistěte si dostatek zlatého moku.
Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.
Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?