Pivo v akci: Ideální společník k vašemu grilování

10
.
4
.
2025

Grilovací sezóna se blíží a bez piva se neobejde. Ať se chystáte na gril hodit cokoliv, zajistěte si dostatek zlatého moku.

Pivo se nejen pije, ale i jí

Pivo chutná s něčím i jen tak. Své nezastupitelné místo si vydobylo i v kuchyni. Pokrmům dodává specifickou chuť a vůni. Už jste slyšeli o pivním rohlíku? Zkuste si ho upéct doma → Pivní rohlík: Delikatesa s tradicí.

Pivo se hodí:

  • Do marinád: Do piva naložte maso, zejména hovězí nebo zvěřinu. V pivní marinádě maso zkřehne a získá zajímavou chuť. Do pivní marinády se hodí česnek, cibule, grilovací koření, tymián apod.
  • Do omáček: Znáte pivní omáčku? Existuje několik variant, jedna z nich je následující. V jednom hrnku černého piva rozpustíte lžíci cukru, přidáte špetku skořice a dva hřebíčky. Za stálého míchání přivedete k varu a přisypete dvě lžíce hladké mouky. Pár kapek citronu a trochu soli, podávejte k libovolnému grilovanému masu.
  • Do těsta: Z piva upečete nejen voňavé pivní rohlíky, ale i znamenitý slaný štrúdl. Stejně tak si pochutnáte na cibulových kroužcích obalených v pivním těstíčku. Mňam!
  • Do dezertů: Tmavá piva, jako je stout nebo porter, se hodí do hutnějších dezertů, jako jsou čokoládové dorty nebo brownies. Světlá piva zase doladí lehčí dezerty třeba ovocné koláče nebo pudinky.

Pivo a jídlo: Co se k čemu hodí?

Servírujte pivo, které podtrhne vaše grilovací umění.

  • Kuřecí maso, pikantní pokrmy, grilovaný sýr si rozumí se světlým ležákem.
  • Sladké jako grilovaná zmrzlina, banán a další jsou v harmonii s pšeničným pivem.
  • Steak, tučné ryby a burgery ladí se stylem IPA.
  • Grilovaná žebírka, hovězí maso si notují s portrem.
  • Vepřové maso a rostbíf si přitakává s brown ale.

Tip redakce: Chystáte si na grilovačku koupit štěně piva? Naučte se, jak správně pivo čepovat.

Pivo na grilu: Jak na to?

Buřty na pivu

V misce smíchejte pivo, cibuli nakrájenou na kolečka, prolisovaný česnek, lžíci sladké papriky, lžičku drceného kmínu, sůl a pepř. Buřty podélně nařízněte a vložte do marinády. Nechte marinovat minimálně hodinu, ideálně přes noc. Buřty grilujte z obou stran dozlatova. Během grilování můžete buřty potírat marinádou, aby zůstaly šťavnaté.

Grilované kuře na pivu

Začněte marinádou, kterou získáte smícháním piva, medu, červené papriky, soli a pepře. Kuře potřete touto směsí a nechte ho odležet minimálně pět hodin. Kuře grilujte na otočném stojanu a průběžně ho marinádou potírejte, jen tak získá zlatavou křupavou kůrku.

Grilovaná krkovice v pivní marinádě

Smíchejte v misce pivo, na kolečka nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, hořčici, med, papriku, kmín, pepř a sůl. Krkovici nakrájejte na plátky, vložte do marinády a nechte marinovat alespoň 4 hodiny (samozřejmě ideálně přes noc) Plátky krkovice grilujte z obou stran dozlatova, nezapomeňte potírat.

Grilovaná žebra na pivu

Vytvořte si marinádu smícháním piva, medu, hořčice, prolisovaného česneku, soli a pepře. Žebra nakrájejte na menší kousky, vložte do marinády a nechte marinovat alespoň pět hodin, ideálně – jak jinak – než přes noc. Grilujte žebra ze všech stran, při potírání marinádou nešetřete.

Chuťovky k pivu (a vínu)

A jestli vás zajímá, co lze k pivu jen tak pokřupávat, inspirujte se naším článkem: Jídlo k pivo aneb Co dobrého k pivu zakousnout?

Autor článku:

Autoři článku:

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

ve spolupráci s

Anežka Šebková

Poeta, milovnice piva

Další články

27
.
3
.
2025

Pivní slavnosti: Kde můžete během léta oslavovat pivo?

Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.

13
.
3
.
2025

Jak se vyrábí slad a co je sladový květ?

Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?

27
.
2
.
2025

Jak se vaří zelené pivo a kdy se pije?

Každé jaro se to v tuzemských hospodách hemží zeleným pivem. Proč? 🍺 Už jste ochutnali zelené pivo? Poradíme, kam na něj zajít.