Jak se vaří zelené pivo a kdy se pije?

27
.
2
.
2025

Každé jaro se čepy v tuzemských hospodách zaplní zeleným pivem. Proč? A kde se vůbec zelené pivo vzalo? A jak se vaří?

Zelené pivo vítá jaro

Několik posledních let se pití zeleného piva stalo oblíbenou formou velikonočních oslav. Většinou se začíná servírovat na zelený čtvrtek a jeho zásoby jsou omezené. Zelené pivo se od klasického chuťově moc neliší, zato barvou ano.

  • Na zelený čtvrtek se má konzumovat vše, co je zelené. A tak není divu, že tohoto zvyku využily i pivovary a začali své pivo barvit.

Jak se vaří zelené pivo?

Základní postup výroby zeleného piva je stejný jako u běžných piv. Specifického zeleného zabarvení se dosáhne až v závěrečné fázi vaření, kdy se do piva přidává ono podstatné barvivo. Pivo lze obarvit dvěma způsoby.

Umělé barvivo

Při barvení piva se častokrát používají potravinářská barviva, jedná se o snadnější a levnější variantu. Na umělá barviva je také o něco větší spoleh, protože jsou stabilnější a umožňují dosažení přesnějšího odstínu požadované barvy. (Například Starobrno k barvení používá brilantní modř, která, když se spojí se žlutým pivem, vytvoří zelený až neonový efekt.)

Přírodní barviva

Odvážnější pivovary používají barviva přírodní. Pro získání zelené barvy se využívají kvašené extrakty z bylin, jako je kopřiva apod. Takové obarvení ale není tak výrazné, proto se mnoho pivovarů uchyluje právě k chemickému způsobu – na druhou stranu spousta sládků ve svém pivu žádnou chemii nechce, proto se marketingové senzaci jménem zelené pivo vyhýbá raději úplně.

Pivovary, které nabízejí zelené pivo

  • Starobrno – Zelené pivo 13°,
  • Černá Hora – Velikonoční Krasličák 14°,
  • Pivovar Ježek – Velikonoční Krasličák 14°,
  • Hradecký klenot – Zelený ležák 12°,
  • Podklášterní pivovar Třebíč – Zelená Karkulka 13°,
  • Purkmistr – Svatý Patrik 12°,
  • Regent – Jarní zelená 12°,
  • Litovel – Zelený Patrik 11°,
  • Ferdinand – Zelený ležák 11°,
  • Klášterní pivovar Želiv – Poutní Velikonoce 16° a další.

Lahvové zelené pivo

Zelené pivo se nenabízí pouze na čepu, ale také v lahvi. V kamenných obchodech či e-shopech seženete například Velikonoční zelenou 11° od Nachmelené Opice, která je uvařená z českého a bavorského sladu, žateckého chmele a premiantu. Zelené pivo v lahvi produkuje také pivovar Jarošov (India Pale Lager s americkým chmelem Mosaic a francouzským Barbe Rouge) a Rohozec (jemná jedenáctka uvařená z vody z pískovcových skal Českého ráje).

Svatý Patrik a zelené pivo

Zelené pivo se nepije jenom u nás. Dne 17. března, kdy se oslavuje svatý Patrik, se po celém světě vypije 1 % celoroční spotřeby piva. Svatý Patrik je patronem Irska. Byl to křesťanský duchovní, který v 5. století našeho letopočtu přinesl do Irska křesťanskou víru. Podle všeho u sebe nosil zelený trojlístek, proto se na den jeho úmrtí (17. března) ladí všechno do zelena, i pivo.

Jak napovídá slogan pivovaru Guinness („17. března jsou všichni Irové.“), Den svatého Patrika se neslaví jen v Irsku, ale i po celé Británii, v Kanadě a Spojených státech. Oslavy se pomalu dostávají i k nám.

Autor článku:

Autoři článku:

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

Petr Kosin

Aleš Dvořák

Létající sládek

ve spolupráci s

Anežka Šebková

Poeta, milovnice piva

Další články

13
.
2
.
2025

Co je létající pivovar, kdo je létající sládek?

Létající pivovar nebo gypsy brewery? 🍺 To jsou pojmy, které by každý pivaznalec měl znát. Víte, o co jde?

30
.
1
.
2025

Pivní rohlík: Delikatesa s tradicí

Chcete si opravdu pochutnat? 🍺 Tak si upečte pivní rohlíky. Není to nic složitého a nebojte – tuto laskominu mohou i děti.

16
.
1
.
2025

Pivní dieta: Chuťový výstřelek, nebo regulérní metoda?

Už jste slyšel o pivní dietě? 🍺 Že ne? Tahle teorie možná potěší všechny milovníky piva , jejich zdraví ale už méně.