Zjistěte, jak probíhá svrchní kvašení a jak ovlivňuje výslednou chuť piva. Které druhy piv jsou svrchně kvašené? Objevte další pojmy v pivním slovníku!
Svrchní kvašení je proces, při kterém pivní kvasinky Saccharomyces cerevisiae kvasí na povrchu při vyšších teplotách 15 až 24 °C. Hlavní kvašení je kratší a takto vyrobená piva mají také kratší dobu ležení. Díky tomu je lze pít již po dvou týdnech.
Při vyšších teplotách kvašení vznikají aromatické látky - estery, které dodávají pivu charakteristickou vůni a ovocnou chuť. Některé typy mají také vyšší obsah alkoholu.
Typickými zástupci svrchně kvašených piv jsou IPA, Pale Ale, Stout nebo Porter a mnoho belgických piv.
Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.
Víte, jak správně načepovat pivo, aby bylo co nejlahodnější? Navíc poradíme, jak nalít do sklenice pivo z lahve a plechovky. Přejeme dobrou chuť!
Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?