Zjistěte, jak probíhá svrchní kvašení a jak ovlivňuje výslednou chuť piva. Které druhy piv jsou svrchně kvašené? Objevte další pojmy v pivním slovníku!
Svrchní kvašení je proces, při kterém pivní kvasinky Saccharomyces cerevisiae kvasí na povrchu při vyšších teplotách 15 až 24 °C. Hlavní kvašení je kratší a takto vyrobená piva mají také kratší dobu ležení. Díky tomu je lze pít již po dvou týdnech.
Při vyšších teplotách kvašení vznikají aromatické látky - estery, které dodávají pivu charakteristickou vůni a ovocnou chuť. Některé typy mají také vyšší obsah alkoholu.
Typickými zástupci svrchně kvašených piv jsou IPA, Pale Ale, Stout nebo Porter a mnoho belgických piv.
Už jste slyšel o pivní dietě? 🍺 Že ne? Tahle teorie možná potěší všechny milovníky piva , jejich zdraví ale už méně.
Pivo milují nejen obyčejní lidé. 🍺 Pivo je a bylo inspirací mnoha umělců, vědců i politiků. Kteří to jsou?
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.