šipka
Pivní slovník

Co je

Máčení ječmene

Máčení je první technologický krok při sladování a spočívá v tom, že se obilná zrna zalejí vodou a počká se, až nasají vodu. Trvá to podle druhu sladu přibližně jeden den. Nádoba k tomu určená se nazývá náduvník. Tím je zrno připraveno k nastírání a klíčení.

Nejnovější články

27
.
3
.
2025

Pivní slavnosti: Kde můžete během léta oslavovat pivo?

Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.

13
.
3
.
2025

Jak se vyrábí slad a co je sladový květ?

Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?

27
.
2
.
2025

Jak se vaří zelené pivo a kdy se pije?

Každé jaro se to v tuzemských hospodách hemží zeleným pivem. Proč? 🍺 Už jste ochutnali zelené pivo? Poradíme, kam na něj zajít.

pivní blog