Chmelových odrůd je mnoho. Podobně jako plemen psů. Každý má jiný obsah hořkých látek a aromatických olejů. Každá odrůda se liší svou intenzitou a skladbou chuťových a voňavých složek. Proto se do ležáků používají chmely evropského typu s jemnou hořkostí, bylinným, květinovým a jemně kořenitým charakterem. V tomto ranku bývá považován za krále náš Žatecký Poloraný Červeňák (ŽPČ). Do britských piv ALE, Porter, Stout jsou používány britské odrůdy se zemitým a kořenitým profilem (Fuggle, East Kent Golding). Do studeně chmelených piv typu IPA jsou ideální moderní americké odrůdy s výraznými linkami citrusů, pryskyřice a tropického ovoce. (Cascade, Citra) V posledních desetiletích vzrostla intenzita šlechtění nových odrůd, takže sládci mají z čeho vybírat.
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.