Plnost piva je jeho chuť a struktura v ústech a pocit, jaký vyvolává. Na plnosti se podílí míra prokvašení.
Plnost piva můžeme popsat jako pocit plnosti v ústech při jeho pití. Je vnímána mechanoreceptory, nikoliv chuťovými pohárky. Je to výsledek působení stupňovitosti (hmotnostního procenta extraktových látek), obsahu alkoholu a obsahu koloidů, mezi které patří dextriny, polyfenoly a další látky.
Na plnosti se významně podílí míra prokvašení. Vysoká plnost je nazývána také jako „chlebnatost“. Opakem plného piva je pivo prázdné či vodnaté. Lehká piva mají malou plnost, která je ale očekávána, takže rozhodně nemůžeme říci, že málo chlebnatá piva jsou špatná.
Pivo milují nejen obyčejní lidé. 🍺 Pivo je a bylo inspirací mnoha umělců, vědců i politiků. Kteří to jsou?
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?