Plnost piva je jeho chuť a struktura v ústech a pocit, jaký vyvolává. Na plnosti se podílí míra prokvašení.
Plnost piva můžeme popsat jako pocit plnosti v ústech při jeho pití. Je vnímána mechanoreceptory, nikoliv chuťovými pohárky. Je to výsledek působení stupňovitosti (hmotnostního procenta extraktových látek), obsahu alkoholu a obsahu koloidů, mezi které patří dextriny, polyfenoly a další látky.
Na plnosti se významně podílí míra prokvašení. Vysoká plnost je nazývána také jako „chlebnatost“. Opakem plného piva je pivo prázdné či vodnaté. Lehká piva mají malou plnost, která je ale očekávána, takže rozhodně nemůžeme říci, že málo chlebnatá piva jsou špatná.
Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.
Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?
Každé jaro se to v tuzemských hospodách hemží zeleným pivem. Proč? 🍺 Už jste ochutnali zelené pivo? Poradíme, kam na něj zajít.