Plucha je obalová část zrna umístěného na klasu obilí. Hraje důležitou roli během scezování.
Pluchy jsou obalové části zrn, které jsou umístěné na klasech. Podle velikosti pluch poznáte, o jaký druh trávy se jedná. Při výrobě piva slouží jako přirozený filtr. Pluchy se používají při scezování a je důležité, aby zůstaly při šrotování sladu co nejvíce zachovány. Během scezování pluchy klesají ke dnu a přes ně se před chmelovarem filtruje pivo od všech pevných částic.
Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.
Víte, jak správně načepovat pivo, aby bylo co nejlahodnější? Navíc poradíme, jak nalít do sklenice pivo z lahve a plechovky. Přejeme dobrou chuť!
Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?