šipka
Pivní slovník

Co je

Pluchy

Plucha je obalová část zrna umístěného na klasu obilí. Hraje důležitou roli během scezování.

Pluchy jsou obalové části zrn, které jsou umístěné na klasech. Podle velikosti pluch poznáte, o jaký druh trávy se jedná. Při výrobě piva slouží jako přirozený filtr. Pluchy se používají při scezování a je důležité, aby zůstaly při šrotování sladu co nejvíce zachovány. Během scezování pluchy klesají ke dnu a přes ně se před chmelovarem filtruje pivo od všech pevných částic.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

22
.
3
.
2024

Co ovlivňuje hořkost piva a jak hořké pivo mají v oblibě Češi?

Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.

15
.
3
.
2024

Jak správně čepovat pivo?

Víte, jak správně načepovat pivo, aby bylo co nejlahodnější? Navíc poradíme, jak nalít do sklenice pivo z lahve a plechovky. Přejeme dobrou chuť!

11
.
3
.
2024

Jak se vaří pivo? Díl 2.

Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?