Pasterace je způsob konzervace piva, při kterém dojde ke zneškodnění mikroorganismů a prodlouží se tak jeho trvanlivost.
Pivní pasterace (nebo také pasterizace) je spolu s filtrací dalším procesem pro prodlužování trvanlivosti piva. Jedná se o proces záhřevu piva na vysokou teplotu a jeho úkolem je plně zabrzdit nebo přinejmenším zpomalit živé procesy v pivu. V dnešní době se pasteruje velké množství piv, což má příznivé účinky pro skladování, distribuci a export do vzdálených destinací.
Pivo se během pasterizace krátce zahřeje na vysokou teplotu (kolem 70 °C) a pak se ochladí na teplotu 25–30 °C.
Pasterizace může mít také vliv na chuť a aroma piva. Někteří lidé preferují nepasterizované, tzv. "živé" pivo. Nepasterizovaná piva si zachovávají větší množství živých kvasinek a mikroorganismů, což může přispět k bohatší chuti a komplexnosti piva.
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.