Pasterace je způsob konzervace piva, při kterém dojde ke zneškodnění mikroorganismů a prodlouží se tak jeho trvanlivost.
Pivní pasterace (nebo také pasterizace) je spolu s filtrací dalším procesem pro prodlužování trvanlivosti piva. Jedná se o proces záhřevu piva na vysokou teplotu a jeho úkolem je plně zabrzdit nebo přinejmenším zpomalit živé procesy v pivu. V dnešní době se pasteruje velké množství piv, což má příznivé účinky pro skladování, distribuci a export do vzdálených destinací.
Pivo se během pasterizace krátce zahřeje na vysokou teplotu (kolem 70 °C) a pak se ochladí na teplotu 25–30 °C.
Pasterizace může mít také vliv na chuť a aroma piva. Někteří lidé preferují nepasterizované, tzv. "živé" pivo. Nepasterizovaná piva si zachovávají větší množství živých kvasinek a mikroorganismů, což může přispět k bohatší chuti a komplexnosti piva.
Každé jaro se to v tuzemských hospodách hemží zeleným pivem. Proč? 🍺 Už jste ochutnali zelené pivo? Poradíme, kam na něj zajít.
Létající pivovar nebo gypsy brewery? 🍺 To jsou pojmy, které by každý pivaznalec měl znát. Víte, o co jde?
Chcete si opravdu pochutnat? 🍺 Tak si upečte pivní rohlíky. Není to nic složitého a nebojte – tuto laskominu mohou i děti.