Chmelovar je součást procesu vaření piva. Během chmelovaru se vaří sladina s chmelem a vzniká mladina.
Chmelovar je poslední etapa horké fáze vaření piva, kdy se do sladiny přidává chmel. Během chmelovaru se odpaří přebytečná voda a ukončí se veškerá enzymatická aktivita sladových enzymů (zafixování složení sacharidů a dalších látek před zkvašením).
Chmelovarem také dostaneme z mladiny nežádoucí látky a sterilizujeme ji. Mladina je pak připravená na fermentaci neboli kvašení na alkohol a CO2.
Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.
Víte, jak správně načepovat pivo, aby bylo co nejlahodnější? Navíc poradíme, jak nalít do sklenice pivo z lahve a plechovky. Přejeme dobrou chuť!
Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?