Říz piva označuje množství oxidu uhličitého obsaženého v pivu. Která piva mají vyšší říz a osvěžující chuť? Objevte i další zajímavosti v pivním slovníku Budvaru.
Říz piva je pojem označující množství oxidu uhličitého CO2, které je obsaženo v pivu. Každý pivní styl obsahuje jiné množství oxidu uhličitého. Průměrné pivo obsahuje přibližně 5 g/l CO2.
Piva s vyšším řezem se vyznačují osvěžující chutí a jsou určena k rychlejšímu pití, protože vyprchávání CO2 po načepování snižuje jejich kvalitu. Typickými zástupci jsou ležáky, weizeny nebo bittery. Silnější piva s vyšším obsahem alkoholu mají nižší říz, a jsou proto určena k pomalejšímu pití.
Už jste slyšel o pivní dietě? 🍺 Že ne? Tahle teorie možná potěší všechny milovníky piva , jejich zdraví ale už méně.
Pivo milují nejen obyčejní lidé. 🍺 Pivo je a bylo inspirací mnoha umělců, vědců i politiků. Kteří to jsou?
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.