Říz piva označuje množství oxidu uhličitého obsaženého v pivu. Která piva mají vyšší říz a osvěžující chuť? Objevte i další zajímavosti v pivním slovníku Budvaru.
Říz piva je pojem označující množství oxidu uhličitého CO2, které je obsaženo v pivu. Každý pivní styl obsahuje jiné množství oxidu uhličitého. Průměrné pivo obsahuje přibližně 5 g/l CO2.
Piva s vyšším řezem se vyznačují osvěžující chutí a jsou určena k rychlejšímu pití, protože vyprchávání CO2 po načepování snižuje jejich kvalitu. Typickými zástupci jsou ležáky, weizeny nebo bittery. Silnější piva s vyšším obsahem alkoholu mají nižší říz, a jsou proto určena k pomalejšímu pití.
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.