Mnoho lidí se mylně domnívá, že dvanáctistupňové pivo neboli „dvanáctka“ obsahuje 12% alkoholu. Zjistěte, co znamená pojem 12stupňové pivo.
Jako 12stupňové pivo neboli „dvanáctka“ se označuje pivo, které před začátkem kvašení mělo 12 g cukrů a přibližně 5 ml alkoholu na 100 ml. Obsah alkoholu se v těchto pivech může lišit od způsobu kvašení nebo použitých pivovarských kvasinek.
Obsah alkoholu obsaženého ve 12stupňových pivech se pohybuje přibližně mezi 4,9 až 5,3 %.
Říká vám něco pojem IBU? Čím je ovlivněna hořkost piva a jak hořké pivo si oblíbili Češi? Vše se dozvíte v článku.
Víte, jak správně načepovat pivo, aby bylo co nejlahodnější? Navíc poradíme, jak nalít do sklenice pivo z lahve a plechovky. Přejeme dobrou chuť!
Vaření piva není žádná legrace, ale pořádná dřina. Vyznáte se v základních i dalších pojmech, které doprovázejí celý proces výroby tohoto zlatého moku?