šipka
Pivní slovník

Co je

Rmutování piva

Jeden z nejdůležitějších procesů při výrobě piva, který se podílí na jeho výsledném chuťovém charakteru. Objevte i další zajímavosti v pivním slovníku!

Rmutování piva je hned po šrotování a vystírání jednou z fází, kterými pivo prochází při své výrobě. Rmutování je proces, při kterém se škrob ve sladu mění na zkvasitelné cukry. To má na svědomí celá škála sladových enzymů. Nejčastěji se u nás používá tzv. dvourmutový výrobní postup, při kterém se část piva oddělí do rmutovacího kotle, ve kterém se ohřívá (rmutuje), pak se opět promíchá s celou várkou a celý proces se opakuje ještě jednou.

A proč je rmutování tak důležité? Právě tento proces má lví podíl na chuťovém charakteru vyráběného piva.

Nejnovější články

28
.
11
.
2024

Historie a zajímavosti o pivních etiketách

První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?

14
.
11
.
2024

Jak uspořádat skvělou ochutnávku piva a na nic důležitého nezapomenout?

Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.

31
.
10
.
2024

Nejbizarnější příchutě piva

Máte rádi pivní klasiku, nebo se nebojíte experimentovat s různými chutěmi? 🍺 Pojďte se s námi podívat na nejzajímavější příchutě, které pivo může mít.

pivní blog