Od infuzního způsobu se liší svou komplikovaností. Je delší a dražší. Je typický pro český ležák, kterému dodává charakter, který ho odlišuje od většiny světové produkce. Je to dáno tím, že slad je povařen i s pluchami a pivo získá lehkou trpkost a výbornou pitelnost. Princip spočívá v tom, že sladový šrot je smíchán s teplou vodou, pak je menší část díla, zvaná RMUT, oddělena a zahřívána na cukrotvorné teploty a pak povařena. Vroucí rmut je pak vrácen k čekajícímu dílu a tím se zvedne jeho teplota. Celý proces se opakuje ještě jednou, nebo dvakrát, podle rmutovacího schématu dané receptury. Mluvíme tak o jedno, dvou, nebo třírmutovém postupu. Celé dílo se nakonec spojí a scedí se sladina.
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.