šipka
Pivní slovník

Co je

Co je dekokční způsob vaření piva?

Od infuzního způsobu se liší svou komplikovaností. Je delší a dražší. Je typický pro český ležák, kterému dodává charakter, který ho odlišuje od většiny světové produkce. Je to dáno tím, že slad je povařen i s pluchami a pivo získá lehkou trpkost a výbornou pitelnost. Princip spočívá v tom, že sladový šrot je smíchán s teplou vodou, pak je menší část díla, zvaná RMUT, oddělena a zahřívána na cukrotvorné teploty a pak povařena. Vroucí rmut je pak vrácen k čekajícímu dílu a tím se zvedne jeho teplota. Celý proces se opakuje ještě jednou, nebo dvakrát, podle rmutovacího schématu dané receptury. Mluvíme tak o jedno, dvou, nebo třírmutovém postupu. Celé dílo se nakonec spojí a scedí se sladina.

Nejnovější články

27
.
3
.
2025

Pivní slavnosti: Kde můžete během léta oslavovat pivo?

Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.

13
.
3
.
2025

Jak se vyrábí slad a co je sladový květ?

Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?

27
.
2
.
2025

Jak se vaří zelené pivo a kdy se pije?

Každé jaro se to v tuzemských hospodách hemží zeleným pivem. Proč? 🍺 Už jste ochutnali zelené pivo? Poradíme, kam na něj zajít.

pivní blog