šipka
Pivní slovník

Co je

Co je dekokční způsob vaření piva?

Od infuzního způsobu se liší svou komplikovaností. Je delší a dražší. Je typický pro český ležák, kterému dodává charakter, který ho odlišuje od většiny světové produkce. Je to dáno tím, že slad je povařen i s pluchami a pivo získá lehkou trpkost a výbornou pitelnost. Princip spočívá v tom, že sladový šrot je smíchán s teplou vodou, pak je menší část díla, zvaná RMUT, oddělena a zahřívána na cukrotvorné teploty a pak povařena. Vroucí rmut je pak vrácen k čekajícímu dílu a tím se zvedne jeho teplota. Celý proces se opakuje ještě jednou, nebo dvakrát, podle rmutovacího schématu dané receptury. Mluvíme tak o jedno, dvou, nebo třírmutovém postupu. Celé dílo se nakonec spojí a scedí se sladina.

Nejnovější články

16
.
1
.
2025

Pivní dieta: Chuťový výstřelek, nebo regulérní metoda?

Už jste slyšel o pivní dietě? 🍺 Že ne? Tahle teorie možná potěší všechny milovníky piva , jejich zdraví ale už méně.

2
.
1
.
2025

Pivo a jeho slavní konzumenti

Pivo milují nejen obyčejní lidé. 🍺 Pivo je a bylo inspirací mnoha umělců, vědců i politiků. Kteří to jsou?

12
.
12
.
2024

Staňte se pivním znalcem aneb Ty nejdůležitější pojmy z našeho pivního slovníku, které byste měli znát

Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.

pivní blog