Není barvou zelený, jenom se tak jmenuje. Trvá to asi týden. Při klíčení vznikají tzv. enzymy, což jsou biospouštěče růstu rostliny a jejich vytvoření je účelem sladování. Jsou při výrobě piva nezbytné. Klíčení při tradiční výrobě probíhá na betonové, nebo dlážděné podlaze zvané humno. V současné době se ve velkých sladovnách používají modernější zařízení, například Saladinova skříň, nebo posuvná hromada. Zelený slad obsahuje hodně vody a rychle podléhá zkáze. Proto je třeba ho zakonzervovat vysušením, tzv. HVOZDĚNÍM.
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.