šipka
Pivní slovník

Co je

Nepasterované pivo

Nepasterované (nebo také nepasterizované) pivo neprošlo procesem pasterace (pasterizace) a zůstávají v něm tak kvasinky a další živé organismy.

Nepasterované pivo (nebo také nepasterizované - původem z francouzského pasteurisieren) je druh piva, které neprošlo procesem pasterace. Pasterace (nebo také pasterizace) je tepelný postup, při kterém je pivo zahříváno na vysokou teplotu a následně rychle zchlazeno, abychom se zbavili bakterií, kvasinek a dalších mikroorganismů.

Nepasterované pivo je známé svým živým a čerstvým charakterem. Oproti pasterovanému pivu si zachovává přirozenou chuť, vůni a obsahuje větší množství živých kvasinek.

Jedna z hlavních výhod nepasterovaného piva je, že obsahuje přírodní enzymy a vitamíny, které mohou přinášet některé zdravotní výhody. Vzhledem k tomu, že nepasterované pivo není vystaveno vysokým teplotám, může obsahovat vyšší množství vitamínu B a dalších živin.

Protože nepasterované pivo obsahuje živé kvasinky, může mít omezenou trvanlivost a vyžaduje zvláštní skladovací podmínky. Je důležité uchovávat ho v chladu a konzumovat co nejdříve po nákupu, aby neztratilo na kvalitě.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

13
.
2
.
2025

Co je létající pivovar, kdo je létající sládek?

Létající pivovar nebo gypsy brewery? 🍺 To jsou pojmy, které by každý pivaznalec měl znát. Víte, o co jde?

30
.
1
.
2025

Pivní rohlík: Delikatesa s tradicí

Chcete si opravdu pochutnat? 🍺 Tak si upečte pivní rohlíky. Není to nic složitého a nebojte – tuto laskominu mohou i děti.

16
.
1
.
2025

Pivní dieta: Chuťový výstřelek, nebo regulérní metoda?

Už jste slyšel o pivní dietě? 🍺 Že ne? Tahle teorie možná potěší všechny milovníky piva , jejich zdraví ale už méně.

pivní blog