Nepasterované (nebo také nepasterizované) pivo neprošlo procesem pasterace (pasterizace) a zůstávají v něm tak kvasinky a další živé organismy.
Nepasterované pivo (nebo také nepasterizované - původem z francouzského pasteurisieren) je druh piva, které neprošlo procesem pasterace. Pasterace (nebo také pasterizace) je tepelný postup, při kterém je pivo zahříváno na vysokou teplotu a následně rychle zchlazeno, abychom se zbavili bakterií, kvasinek a dalších mikroorganismů.
Nepasterované pivo je známé svým živým a čerstvým charakterem. Oproti pasterovanému pivu si zachovává přirozenou chuť, vůni a obsahuje větší množství živých kvasinek.
Jedna z hlavních výhod nepasterovaného piva je, že obsahuje přírodní enzymy a vitamíny, které mohou přinášet některé zdravotní výhody. Vzhledem k tomu, že nepasterované pivo není vystaveno vysokým teplotám, může obsahovat vyšší množství vitamínu B a dalších živin.
Protože nepasterované pivo obsahuje živé kvasinky, může mít omezenou trvanlivost a vyžaduje zvláštní skladovací podmínky. Je důležité uchovávat ho v chladu a konzumovat co nejdříve po nákupu, aby neztratilo na kvalitě.
Chcete o pivu vědět co nejvíce? 🍺 Buďte chytřejší s naším pivním slovníkem. Vybrali jsme pro vás ty nejdůležitější a nejpoužívanější pojmy.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.