Co znamená pojem 10stupňové pivo neboli “desítka”? Prozkoumejte pivní slovník a objevte tu pravou desítku.
10stupňové pivo neboli “desítka” označuje pivo, které ve fázi vaření piva ještě před začátkem kvašení dosáhlo při měření EPM 10 % obilného cukru. To znamená, že 10stupňovému pivu byla naměřena taková hustota, které pivo dosahuje při obsahu 10 gramů cukru ve 100 ml.
Pozor, neznamená to, že je v 10stupňovém pivu 10 g cukru. Během kvašení z cukru vzniká alkohol. Na konci celého procesu ve své sklenici 10stupňového piva najdete už jen cca 4 gramy cukru ve 100 ml.
Grilovací sezóna se blíží a bez piva se neobejde. 🍺 Ať se chystáte na gril hodit cokoliv, zajistěte si dostatek zlatého moku.
Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.
Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?