Pivní pípa slouží k čepování piva pod správným tlakem a ve správné teplotě.
Pivní pípa neboli výčepní zařízení je mechanismus vyrobený nejčastěji z nerezové oceli. Jedná se o část zařízení, které je umístěno na výčepu a nazývá se výčepní stolice, lidově právě “pípa”. Původně byla ale pípa označení pro čep s kohoutem, který se narážel přímo do sudu.
Pivní pípa je vybavena různými připojovacími a ventilovými systémy pro napojení na chladící zařízení a pro ovládání toku piva. Pro správné čepování nápojů je potřeba také kompresor nebo tlaková nádoba s hnacím plynem (CO2 nebo dusík) a chladicí zařízení.
Při používání pípy a celého výčepního zařízení je důležité dbát na správnou údržbu a čištění, aby se zachovala dobrá kvalita a chuť piva.
Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.
Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?
Každé jaro se to v tuzemských hospodách hemží zeleným pivem. Proč? 🍺 Už jste ochutnali zelené pivo? Poradíme, kam na něj zajít.
Budějovický Budvar, n.p. dodržuje platný zákon o regulaci reklamy, kodex Rady pro reklamu a dobrovolný etický kodex Iniciativy zodpovědných pivovarů. Proto žádáme osoby mladší 18 let, aby nevstupovaly na naše webové stránky