Cíz je označení pro pivovarnické síto nebo cedidlo. Objevte i další zajímavosti z pivovarnického světa v pivním slovníku od Budvaru.
Cíz je pivovarnické síto, nebo také cedidlo. V praxi se jedná o plechovou nádobu, která má dírkované dno. Cíz se v pivovarnictví používá pro vyluhování chmele při chmelovaru. Při výrobě piva se v něm zachytává vyvařený chmel, čímž zabraňuje jeho nechtěnému vniknutí do čerpadla a ventilů.
První etikety popisující obsah nádoby se objevily již ve starověkém Egyptě. 🍺 Ty, které známe dnes, se objevily až v 18. století. Co byste ještě chtěli vědět?
Chcete uspořádat skvělý večer plný lahodného piva, ale nevíte, jak se připravit? 🍺 My vám hnedle poradíme, jak na organizaci degustace a co k pivu podávat.
Máte rádi pivní klasiku, nebo se nebojíte experimentovat s různými chutěmi? 🍺 Pojďte se s námi podívat na nejzajímavější příchutě, které pivo může mít.