Cíz je označení pro pivovarnické síto nebo cedidlo. Objevte i další zajímavosti z pivovarnického světa v pivním slovníku od Budvaru.
Cíz je pivovarnické síto, nebo také cedidlo. V praxi se jedná o plechovou nádobu, která má dírkované dno. Cíz se v pivovarnictví používá pro vyluhování chmele při chmelovaru. Při výrobě piva se v něm zachytává vyvařený chmel, čímž zabraňuje jeho nechtěnému vniknutí do čerpadla a ventilů.
Léto je ideálním časem k oslavě osvěžujícího moku. 🍺 Kde můžete oslavovat? Máme pro vás několik tipů na pivní slavnosti a festivaly.
Víte, jak a z čeho se vyrábí jedna z nejdůležitějších pivních ingrediencí – slad? 🍺 Jak vzniká sladový květ a k čemu se využívá?
Každé jaro se to v tuzemských hospodách hemží zeleným pivem. Proč? 🍺 Už jste ochutnali zelené pivo? Poradíme, kam na něj zajít.