šipka
Pivní slovník

Co je

Prokvašení

Poměr mezi množstvím cukru, který v pivu zbyl po prokvašení a který v něm byl na začátku kvašení. Např. u 10% EPM piva (10g cukrů na 100ml) zbyde na konci kvašení 2g cukru na 100ml. V každých 100ml prokvasilo 8g cukrů. Prokvašení je tedy 80%. Čím je prokvašení vyšší, tím je v pivu více alkoholu a méně cukrů. Prokvašení dokáže sládek ovlivnit. Proto může tedy teoreticky vyrobit „desítku, která má 3,5%, 4,0% nebo 4,5% alkoholu. Je to podobné, jako když se vinař rozhoduje, vyrobí-li z moštu suché, nebo sladké víno.

Další pojmy:

No items found.

Nejnovější články

16
.
10
.
2024

Tipy létajícího sládka, kam v Brně na Budvar

Patříte mezi milovníky dobrého piva? Nechoďte naslepo. Nechte se vést naším průvodcem brněnských putik, ve kterých se točí Budvar.

2
.
10
.
2024

Tipy létajícího sládka, kam v Praze na Budvar, díl 1.

Vydejte se s námi za skvělou chutí Budvaru. V prvním díle našeho ochutnávkového seriálu navštívíme pět míst v Praze, kde si naše pivo vychutnáte v tom nejlepším podání.

19
.
9
.
2024

Ženy v pivu: Co jste (možná) nevěděli?

Posledních 150 let v západním světě koluje stereotyp, že pivovarnictví je výhradně mužská záležitost. 🍺 Ba ne, přečtěte si, jak se to má doopravdy.

pivní blog