šipka
Pivní slovník

Co je

IPA

IPA je zkratka pro pivo Indian Pale Ale a spadá do kategorie svrchně kvašených piv ALE [čti ejl]. Přečtěte si víc o pivu IPA (Indian Pale Ale)

IPA je zkratka pro pivo Indian Pale Ale a spadá do kategorie svrchně kvašených piv ALE [čti ejl]. Při výrobě metodou svrchního kvašení sládek používá kvasinky, které fermentují při vyšších teplotách. Kvašení je rychlejší a vzniká tak významné množství vedlejších kvasných produktů, jako jsou estery či fenoly, stejně jako chmelové aroma dodávají pivu IPA typický ovocný či kořeněný nádech.

Hořkost piva IPA se pohybuje mezi 40 až 70 IBU (jednotka hořkosti). (Pro porovnání má například Budvar Original 22 IBU a hořčí ležák Budvar 33 má 33 IBU). Zpravidla se jedná o světlá 14° až 18° piva s vyšším obsahem alkoholu (kolem 6 %).

Pivo IPA by se mělo servírovat při teplotě okolo 13 °C, aby dobře vynikly jeho chuťové vlastnosti. Silnější pivo je doporučené servírovat ještě při vyšší teplotě, zhruba 15°C. U nás jsme běžně zvyklí na pivo o teplotě 9 °C.

Nejnovější články

21
.
8
.
2025

Druhy výčepních zařízení: Jak na pivní chlazení a tlakování?

Plánujete pořízení domácího výčepu na pivo nebo výbavy do hospody? 🍻 Poradíme, jak se liší pivní chlazení i tlakování sudu pomocí kompresoru či CO₂. 🫧

7
.
8
.
2025

Pivo jako inspirace umělců: Která ikonická díla vznikla díky pivu?

Od Shakespeara ke Kupkovi a Argemě. 🎨🍺 Objevte, jak se pivo promítlo do literatury, malířství, filmu i hudby a jak inspiruje i dnes díky Budvaru.

24
.
7
.
2025

Kyseláč: Jak sour pivo mění svět pivních chutí a trendů

Sour Ale neboli kyseláč dobývá pivní scénu. Proč chutná i „nepivařům“ a jak se vyrábí osvěžující pivní specialita s tradicí sahající až do středověku?

pivní blog