Světlý ležák značky Budweiser Budvar získal další významné ocenění za kvalitu. V letošním ročníku celosvětového hodnocení Monde Selection získal vlajkový produkt pivovaru Budějovický Budvar zlatou medaili. Na produkci pivovaru se tento světlý ležák podílí z 55%, vyváží se do téměř 60 států celého světa a celkovém exportu piva z České republiky se podílí téměř z jedné pětiny.
„Získání zlaté medaile Monde Selection je dobrou zprávou pro nás a především pro naše zákazníky. Hodnocení prováděli belgičtí odborníci, z nichž řada patří mezi světově uznávané experty v oboru pivovarnictví. Důležité je především to, že naše pivo získává zlaté medaile Monde Selection opakovaně již od roku 1987. Pro spotřebitele jsou tyto medaile garancí toho, že naše pivo si vynikající kvalitu udržuje dlouhodobě,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru.
Prémiový světlý ležák Budweiser Budvar obdržel od roku 1987 v Monde Selection celkem devět zlatých medailí a jednu stříbrnou. V soutěži se však daří i ostatním produktům Budějovického Budvaru. Tmavý ležák Budweiser Budvar má na kontě má celkem dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili a stejného skóre dosáhl také pivní speciál Bud Premier Select. Po jedné zlaté medaili získaly v minulosti i světlý ležák značky Pardál Echt a nealkoholické pivo Budweiser Budvar.
Monde Selection patří mezi nejprestižnější a největší mezinárodní soutěže pro hodnocení kvality a letos proběhl již její 52. ročník. Přihlášeno bylo celkem 3234 produktů z 87 států všech kontinentů. V kategorii piva bylo letos hodnoceno 360 vzorků piva ze 113 pivovarů v 70 zemích. Hodnocení kvality organizuje belgický International Quality Institute (www.monde-selection.com/en/). Institut je nezávislou organizací a cílem jeho činnosti je objektivní a profesionální posuzování kvality výrobků. Udělené medaile slouží spotřebitelům jako garance celkové kvality produktů. U piva se hodnocení skládá z odborného posouzení senzorických vlastností, laboratorních rozborů, mikrobiologických testů a také kvality obalů. Hodnoceno bylo například dvacet tzv. organoleptických parametrů. Degustace piva prováděla komise složená z nejlepších belgických odborníků - expertů z pivovarnického průmyslu, vysokoškolských profesorů a profesionálních degustátorů. Řada členů komise pracuje v belgickém Institut Meurice, který je světově uznávanou odbornou organizací v oboru pivovarnictví a kvasné technologie.