Ke svátku svatého Martina nedomyslitelně patří „Svatomartinské posvícení“ a samozřejmě i pečená „Svatomartinská husa“. Hosté českobudějovických Masných krámů se mohou od čtvrtka 8. listopadu těšit na upečenou novohradskou husu s plněným jablkem, červeným zelím a variacemi knedlíků. Husy se budou péci vcelku a jedna porce bude představovat ¼ celé husy, tedy asi jeden kilogram. Za ochutnání budou stát i další speciality z kuchyně Luďka Hausera, například pečené kuřecí stehno „a la husa“, krémová polévka z husích drůbků s hráškem nebo pfefersteak z koňské svíčkové. „Svatomartinské posvícení“ v Masných krámech potrvá až do neděle 11. listopadu.
„O Svatomartinské husy v Masných krámech je každoročně velký zájem, který přes rostoucí konkurenci ve městě stále vzrůstá. Letos máme připraveno 240 porcí hus, to je asi o 40 porcí více než loni. Budeme podávat výhradně nejkvalitnější husy z českého chovu, které nám dodává Rybářství Nové Hrady,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Husy z Byňova u Nových Hradů patří mezi chuťově vyhledávané české speciality a pocházejí z jediného šlechtitelského chovu v České republice s více než třicetiletou tradicí. Další informace o husách z Nových Hradů najdete zde.
Svatomartinské posvícení v Masných krámech
8.11.-11.11.2012
Studené předkrmy
100g Husí játra v sádle, cibulka, pečivo 49,- Kč
100g Zvěřinová paštika, brusinky, pečivo 69,- Kč
Polévka
0,22 l Drůbková krémová s hráškem 35,- Kč
Hlavní pokrmy
250g Pečené kuřecí stehno „a la Husa“, červené zelí, bramborový a špekový knedlík 95,- Kč
200g Restovaná kachní játra s cibulkou, opečený brambor, domácí tatarská omáčka 92,- Kč
200g Pfefersteak z koňské svíčkové, pečená brambora ve slupce 259,- Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
¼ Čtvrtka do zlatova pečené husičky, plněné jablko, červené zelí, variace knedlíků 329,- Kč
Moučník
2 ks Babiččiny domácí kynuté buchty 39,- Kč
Doporučujeme ochutnat letošní Svatomartinská vína
0,2 l Müller Thurgau, jakostní odrůdové, bílé 34,- Kč
0,2 l Svatovavřinecké, jakostní odrůdové, červené 34,- Kč
Masné krámy jsou vyhlášené především kroužkovaným ležákem Budweiser Budvar, který je čepován z pivních tanků. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz
Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.
O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 200 míst.
Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).