BackZurückZpět

„Svatomartinské posvícení“ v Masných krámech

7.11.2012
Masné krámy

Ke svátku svatého Martina nedomyslitelně patří „Svatomartinské posvícení“ a samozřejmě i pečená „Svatomartinská husa“. Hosté českobudějovických Masných krámů se mohou od čtvrtka 8. listopadu těšit na upečenou novohradskou husu s plněným jablkem, červeným zelím a variacemi knedlíků. Husy se budou péci vcelku a jedna porce bude představovat ¼ celé husy, tedy asi jeden kilogram. Za ochutnání budou stát i další speciality z kuchyně Luďka Hausera, například pečené kuřecí stehno „a la husa“, krémová polévka z husích drůbků s hráškem nebo pfefersteak z koňské svíčkové. „Svatomartinské posvícení“ v Masných krámech potrvá až do neděle 11. listopadu.

„O Svatomartinské husy v Masných krámech je každoročně velký zájem, který přes rostoucí konkurenci ve městě stále vzrůstá. Letos máme připraveno 240 porcí hus, to je asi o 40 porcí více než loni. Budeme podávat výhradně nejkvalitnější husy z českého chovu, které nám dodává Rybářství Nové Hrady,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Husy z Byňova u Nových Hradů patří mezi chuťově vyhledávané české speciality a pocházejí z jediného šlechtitelského chovu v České republice s více než třicetiletou tradicí. Další informace o husách z Nových Hradů najdete zde.

Svatomartinské posvícení v Masných krámech
8.11.-11.11.2012

Studené předkrmy
100g    Husí játra v sádle, cibulka, pečivo 49,- Kč
100g     Zvěřinová paštika, brusinky, pečivo 69,- Kč

Polévka
0,22 l    Drůbková krémová s hráškem 35,- Kč

Hlavní pokrmy
250g    Pečené kuřecí stehno „a la Husa“, červené zelí, bramborový a špekový knedlík 95,- Kč
200g    Restovaná kachní játra s cibulkou, opečený brambor, domácí tatarská omáčka 92,- Kč
200g    Pfefersteak z koňské svíčkové, pečená brambora ve slupce 259,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
¼     Čtvrtka do zlatova pečené husičky, plněné jablko, červené zelí, variace knedlíků 329,- Kč

Moučník
2 ks    Babiččiny domácí kynuté buchty 39,- Kč

Doporučujeme ochutnat letošní Svatomartinská vína
0,2 l    Müller Thurgau, jakostní odrůdové, bílé 34,- Kč
0,2 l    Svatovavřinecké, jakostní odrůdové, červené 34,- Kč

Masné krámy jsou vyhlášené především kroužkovaným ležákem Budweiser Budvar, který je čepován z pivních tanků. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz

Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 200 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Nachrichten entfernen

Ich möchte Pressemitteilungen per e-mail erhalten.

Informationenzum Datenschutz hier

Danke für dein Interesse. Wir haben Sie zur Abonnentenliste hinzugefügt.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

News subscription

I want to receive press releases by email.

Information about personal data protection here

Thank you for your interest. We have added you to the list of subscribers.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Odebírání zpráv

Chci dostávat tiskové zprávy emailem.

Informace o ochraně osobních údajů zde

Děkujeme za váš zájem. Zařadili jsme vás na seznam odběratelů.
Oops! Something went wrong while submitting the form.