Také v letošním roce si budou moci hosté českobudějovických Masných krámů vychutnat nabídku „Svatomartinského posvícení“. Hlavním lákadlem bude novohradská pečená husa s plněným jablkem, červeným zelím a knedlíky. Husy se budou péci vcelku. Jedna porce bude představovat ¼ celé husy, tedy asi 1000 gramů.
„Budeme podávat výhradně vynikající husy z českého chovu, které nám dodává Rybářství Nové Hrady. O Svatomartinské posvícení v Masných krámech je každoročně velký zájem. Letos bychom mohli během pěti dnů prodat až 100 hus, tedy 400 porcí,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Husy chované na rybnících v Byňově u Nových Hradů patří mezi chuťově vyhledávané české speciality a pocházejí z jediného šlechtitelského chovu v České republice s více než třicetiletou tradicí. Pečené novohradské husy nabídne letos v Českých Budějovicích jen několik restaurací, kromě restaurace Masné krámy například i pivnice Budvar v areálu pivovaru Budějovický Budvar. Další informace o husách z Nových Hradů najdete zde.
„Svatomartinské posvícení“ v Masných krámech začne zítra a potrvá do 15. listopadu. Za ochutnání budou stát i další speciality, například pečené kuřecí stehno „a la husa“, husí paštika, pečínka z husích jatýrek nebo krůtí steak na jalovci s rozmarýnem. K pití se v průběhu posvícenského oběda nebo večeře velmi dobře hodí piva s výraznějším chuťovým profilem, například sezónní tmavý ležák s višní nebo speciál B:CRYO.
Kapacita restaurace Masné krámy je 200 míst. Restaurace nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz
Svatomartinské posvícení
Masné krámy, 11. 11. 2015 – 15. 11. 2015
Studené předkrmy
100g Pečínka z husích jatýrek, bramborový lokš 69,- Kč
80g Husí paštika, sušené švestky v Grappě a balsamiku, pečivo 69,- Kč
Polévka
0,22 l Drůbková krémová s hráškem 39,- Kč
Hlavní pokrmy
250g Pečené kuřecí stehno „ala Husa“, červené zelí, bramborový a špekový knedlík 105,- Kč
200g Krůtí steak na jalovci s rozmarýnem, švestková omáčka, máslová mrkev, rösti 159,- Kč
Šéfkuchař Houser doporučuje
¼ Čtvrtka dozlatova pečené husičky, plněné jablko, červené zelí, variace knedlíků 329,- Kč
Moučník
110g Bramborové lokše plněné povidly, sypané ořechy a mákem 69,- Kč
Doporučujeme ochutnat
0,3l Budweiser Budvar B:CHERRY (tmavý ležák s višní) 23,- Kč
1,5 l Budweiser Budvar B:CRYO láhev 1,5 l (před úpravou) 290,- Kč
po úpravě poskytuje přibližně 6 sklenic 0,08 l nápoje o obsahu alkoholu 21% obj.
Svatomartinské víno
0,2 l Müller Thurgau, jakostní odrůdové, bílé 34,- Kč
0,2 l Svatovavřinecké, jakostní odrůdové, červené 34,- Kč
Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14tiletou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tematických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.
O restauraci Masné krámy
Na dnešním místě v Krajinské ulici se masné krámy nacházejí již více než 650 let. Císař Karel IV. totiž nařídil 13. února 1364 původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout je do Krajinské ulice. Současná budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily masné krámy původně ke zpracování a prodeji masa. Na restauraci byly přestavěny v roce 1953. Restaurace se jménem Masné krámy pak byla pro veřejnost slavnostně otevřena 1. října 1954. Masné krámy rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být Masné krámy uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst.
Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák totiž velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. V Masných krámech se kroužkovaný ležák čepuje přímo z tanků. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák senzorické vlastnosti poněkud jiné, než klasický sudový ležák Budweiser Budvar (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).