České Budějovice 13. 6. 2024 – Více než sto štamgastů z Masných krámů zavítalo tento týden do Budějovického Budvaru. Podíleli se zde na vaření slavnostní várky piva k letošním oslavám 70. výročí tohoto proslulého budějckého podniku. Pivo bude nyní zrát v budvarských ležáckých sklepích a na podzim ho budou moci návštěvníci Masných krámů ochutnat v rámci týdne oslav.
Do Budějovického Budvaru zavítají každý den desítky návštěvníků ze všech koutů světa. Ve středeční podvečer ale branami národního pivovaru prošla skupina, která svým počtem i složením vybočovala z běžného provozu. Z Masných krámů dorazila do Budvaru asi stovka štamgastů a mnozí byli oblečeni do pestrých historických kostýmů. Jejich cesta vedla do varny a měla jasný cíl – uvařit slavnostní várku piva, která se bude letos na podzim čepovat u příležitosti oslav 70. výročí Masných krámů. Ty proběhnou v termínu 30. 9. – 6. 10. 2024.
„Napadlo nás, že by bylo skvělé, kdyby se naši štamgasti mohli podílet na slavnostní várce piva, které si pak letos v říjnu budou moci i vypít v rámci oslav tohoto výročí. Speciální várka se bude narážet 1. října přímo v Masných krámech. Připravujeme pro návštěvníky také doprovodný program, například hrané scénky v dobových kostýmech uvnitř restaurace. Už v první polovině září se na náměstí Přemysla Otakara II. uskuteční také velká výstava, která připomene celou historii Masných krámů od středověku po současnost,“ uvedl Tomáš Olejník, provozní Masných krámů a manažer gastra Budějovického Budvaru. Hrané scénky se uskuteční během týdne oslav každý večer, a to ve dvou zhruba 20minutových představeních v 19 a 21 hodin, na která je už nyní možné si udělat rezervaci.
„V sobotu 5. 10. se odpoledne Masné krámy otevřou také jako tržnice s masem. Bude to takový návrat ke kořenům, původně totiž sloužily právě tomuto účelu. Můžete se těšit na spoustu skvělého piva, jídla i zábavy, určitě si tuto jedinečnou událost nenechte ujít, bude to neopakovatelný zážitek,“ doplnil Tomáš Olejník.
Mezitím se různorodý dav, v němž nechyběli králové, pážata, služebnictvo, rytíři, žebráci ale například ani kat, postupně sunul varnou a každý z účastníků přihodil do varného kotle s mladinou hrst sušeného chmele.
„Je to nádherná akce, na kterou nám zůstanou hezké vzpomínky. Do Masných krámů chodíme s kamarády už asi od dvaceti. Scházíme se tam pravidelně každý čtvrtek, máme svůj stůl a dáváme si nejraději Budvar Kroužek. Obsluha je vždy milá a je to příjemná část týdne, na kterou se těšíme. Masným krámům do dalších let přejeme, aby v nich byli pořád lidé, kteří to dělají s láskou a podniku se dařilo,“ podotkl Jaroslav Fikota, který si při této příležitosti oblékl kostým kyperského krále. Po chvíli se k němu připojili další dva štamgasti a kamarádi Vladislav Plojhar a Jan Pichl. Ti do pivovaru přijeli převlečeni za vévodu a krále Karla IV.
„Do Masných krámů chodíme pravidelně každé úterý, máme svůj stůl, dáváme si vždy Budvar Kroužek. Do dalších let bychom chtěli restauraci popřát, aby byla stále tak skvělá a měla pořád tak přívětivý personál. Je to prostě hrozně fajn podnik, kde jsme spokojení,“ vzkázali jednohlasně štamgasti Zuzana Rubešová a Milan Unger, kteří postávali opodál a kochali se pohledem na lesknoucí se měděné kotle.
Když všichni štamgasti splnili svůj hlavní úkol, vyrazil dav z varny směrem k ležáckým sklepům, kde na ně čekalo milé překvapení – pivo, které do sklenic čepoval výčepní v kostýmu mnicha.
„Do Masných krámů chodím jednou týdně ve čtvrtek už 57 let. Obvykle si dávám čtyři Kroužky, u piva si rád pohovořím s ostatními, většinou nás u stolu bývá 10 až 15,“ popsal při ochutnávce čerstvě načepovaného Budvaru svůj dlouholetý zvyk štamgast Jan Piskač, pro něhož mají Masné krámy i další význam. Řadu let totiž působil jako podnikový lékař národního pivovaru.
Nakonec celý průvod vyrazil z pivovaru zpět do Masných krámů, kde štamgasti sváteční událost završili společným přípitkem. Dej Bůh štěstí!