Speciální pivo BUD Premier Select Limited Edition získalo významné ocenění od odborného měsíčníku Pivo, Bier & Ale. V kategorii „Nejlepší limitovaná edice prodávaná v roce 2013“ získalo první místo. Oceněná speciální várka piva BUD byla uvařena z čerstvě sklizených hlávek Žateckého poloraného červeňáku a navíc obsahovala pivovarské kvasinky. Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí v pivovaru zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně.
„Vytvořili jsme unikátní pivní speciál, který byl určený především pro pivní “fajnšmekry“. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější hořkost. Pivovarské kvasinky pak přidávají jemnou kvasničnou příchuť, zvyšují přirozenou plnost a celkově zlepšují senzorické vlastnosti,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru. Limitovaná edice BUD Premier Select o objemu 400 hektolitrů byla uvařena loni v srpnu. Vzhledem k mimořádně dlouhé době zrání (200 dnů) byla do vybraných restaurací po celé republice dodávána až v březnu 2013, a to výhradně v sudech.
„Pro velký úspěch jsme se rozhodli tuto mimořádnou várku piva zopakovat. Ve sklepě již zraje další várka, kterou zákazníkům nabídneme v březnu 2014,“ dodává Adam Brož. Chmel použitý v letošní várce (odrůda Žatecký poloraný červeňák, do várky bylo potřeba celkem 360 kg této suroviny) byl sklizen v úterý 3. září 2013 ráno na chmelnici „Splav“, která patří do slavné lokality „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. V ten samý den kolem 16. hodiny byl načesaný chmel na varně Budějovického Budvaru přidán do speciální várky piva BUD Premier Select se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. Dodavatelem chmele byla společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české firmy na trhu s chmelem.
“Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i všechna naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinového kotle ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným,“ vysvětluje Adam Brož.