BackZurückZpět

Speciální pivo BUD Premier Select z čerstvého chmele získalo od časopisu Pivo, Bier & Ale cenu za nejlepší limitovanou edici piva roku 2013

3.12.2013
Ocenění

Speciální pivo BUD Premier Select Limited Edition získalo významné ocenění od odborného měsíčníku Pivo, Bier & Ale. V kategorii „Nejlepší limitovaná edice prodávaná v roce 2013“ získalo první místo. Oceněná speciální várka piva BUD byla uvařena z čerstvě sklizených hlávek Žateckého poloraného červeňáku a navíc obsahovala pivovarské kvasinky. Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí v pivovaru zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně.

„Vytvořili jsme unikátní pivní speciál, který byl určený především pro pivní “fajnšmekry“. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější hořkost. Pivovarské kvasinky pak přidávají jemnou kvasničnou příchuť, zvyšují přirozenou plnost a celkově zlepšují senzorické vlastnosti,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru. Limitovaná edice BUD Premier Select o objemu 400 hektolitrů byla uvařena loni v srpnu. Vzhledem k mimořádně dlouhé době zrání (200 dnů) byla do vybraných restaurací po celé republice dodávána až v březnu 2013, a to výhradně v sudech.

„Pro velký úspěch jsme se rozhodli tuto mimořádnou várku piva zopakovat. Ve sklepě již zraje další várka, kterou zákazníkům nabídneme v březnu 2014,“ dodává Adam Brož. Chmel použitý v letošní várce (odrůda Žatecký poloraný červeňák, do várky bylo potřeba celkem 360 kg této suroviny) byl sklizen v úterý 3. září 2013 ráno na chmelnici „Splav“, která patří do slavné lokality „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. V ten samý den kolem 16. hodiny byl načesaný chmel na varně Budějovického Budvaru přidán do speciální várky piva BUD Premier Select se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. Dodavatelem chmele byla společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české firmy na trhu s chmelem.

“Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i všechna naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinového kotle ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným,“ vysvětluje Adam Brož.

Nachrichten entfernen

Ich möchte Pressemitteilungen per e-mail erhalten.

Informationenzum Datenschutz hier

Danke für dein Interesse. Wir haben Sie zur Abonnentenliste hinzugefügt.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

News subscription

I want to receive press releases by email.

Information about personal data protection here

Thank you for your interest. We have added you to the list of subscribers.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Odebírání zpráv

Chci dostávat tiskové zprávy emailem.

Informace o ochraně osobních údajů zde

Děkujeme za váš zájem. Zařadili jsme vás na seznam odběratelů.
Oops! Something went wrong while submitting the form.