České Budějovice 18. 10. 2024 - Budějovický Budvar uspořádal další soutěž v čepování piva, které se zúčastnily více než tři desítky výčepních z celé republiky. Úroveň všech soutěžících byla opět velmi vysoká a v konečném pořadí rozhodovaly detaily. Absolutním vítězem Mistra výčepního 2024 se nakonec stal Jakub Šrubař z frýdeckomísteckého podniku Datlovna Pavlač.
O titul Mistr výčepní za rok 2024 se v Budějovickém Budvaru utkalo celkem 31 výčepních nejen z Českých Budějovic a okolí, ale i ze vzdálenějších koutů České republiky. Cílem bylo zvládnout správné čepování ležáků Budvar 33 a Budweiser Budvar Original, přičemž soutěžící bedlivě sledovala tříčlenná porota složená z odborníků Budějovického Budvaru. Mistr výčepní navazuje na soutěž Mistr Originalu, ve které se čepoval pouze ležák Budweiser Budvar Original.
Porotci se při hodnocení zaměřili na každý detail, od správného mytí sklenic, přes styl čepování, práci za výčepem, až po perfektně načepovaný půllitr – Budvar 33 na jeden, Budweiser Budvar Original na dva nebo tři zátahy. Každý soutěžící musel prokázat, že zvládne oba styly čepování a umí zákazníkovi předložit pivo, které nejen skvěle vypadá, ale naplní jeho chuťové očekávání.
„Pivo musí být dokonalé ve všech aspektech, ať už je to mytí skla, technika čepování, práce za výčepem či finální prezentace načepovaného piva zákazníkovi. Baví nás sledovat, jak se úroveň všech soutěžících každým rokem zvyšuje. To samé platí i o jejich rostoucím zájmu o účast v naší soutěži.“ vysvětlil Jiří Douda, létající výčepní Budějovického Budvaru.
„Špičková kvalita a skvělá prezentace piva jsou pro nás naprosto zásadní. Dbáme o to, aby naše pivo bylo prezentováno správně, a zákazníci si ho mohli vychutnávat v té nejlepší kvalitě, bez ohledu na to, kde si ho dají,“ dodal Douda.
Po započtení bodů z teoretického testu, který museli soutěžící vyplnit ještě před zahájením praktické části soutěže, bylo o absolutním vítězi Mistra výčepního 2024 rozhodnuto. Stal se jím Jakub Šrubař, výčepní z podniku Datlovna Pavlač ve Frýdku Místku.
„V Budvaru jsem soutěžil poprvé, užil jsem si to a mile mě překvapilo, kolik soutěžících se tu sešlo. Je hezké se potkat s lidmi, kteří sdílejí nadšení a lásku pro pivo. Úspěch mě moc těší a v našem podniku ho jistě dobře oslavíme,“ naznačil vítěz.
Na druhém místě se umístil David Prachař z budějcké restaurace Juvel a bronz si domů odvezla Adéla Rozehnalová ze Šnytu Mikulda v Olomouci. Vítězi gratulujeme, všem účastníkům děkujeme za skvělé výkony a těšíme se, co předvedou na dalším ročníku Mistra výčepního. Na zdraví a dej Bůh štěstí!