V restauraci Masné krámy letos proběhne již devátý ročník gurmánské akce spojené se zahájením pstruhové sezóny. Čerství pstruzi a siveni ze šumavské říčky Spůlka obohatí nabídku v jídelním lístku od čtvrtka 21. dubna. Chlazené ryby dodá vyhlášené Pstruhařství Mlýny z Žáru u Vacova. Během loňského ročníku byl nejoblíbenější úpravou Grilovaný pstruh plněný medvědím česnekem a jarní cibulkou – hosté si objednali přes 300 porcí.
„Protože má medvědí česnek jemnější aroma než běžný kuchyňský česnek, hodí se velmi dobře k dochucování rybího masa. Hosté mohou ochutnat hned dva recepty – pstruží filety s medvědím máslem nebo grilovaného pstruha plněného medvědím česnekem a jarní cibulkou,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. Lidé budou moci zároveň ochutnat několik dalších jídel okořeněných medvědím česnekem – stále populárnější jarní zeleninou, jejíž sezóna právě vrcholí.
Masné krámy v letošním roce uspořádají i další tematicky zaměřené gastronomické akce:
• Burgry + Chřestění v Masných krámech (18. – 22. května)
• Fest Masné Krámy (24. – 26. června)
• Zvěřinové hody (17. – 23. října)
• Svatomartinské posvícení (10. – 13. listopadu)
• Nahlédnutí do kuchyně našich sousedů – Rakousko/Bavorsko (22. – 27. listopadu)
Restaurace nabízí hostům klasickou staročeskou kuchyni a především dokonale ošetřené čepované pivo, zejména kroužkovaný ležák Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace je 200 míst. Podrobné informace o Masných krámech najdete na www.masne-kramy.cz
O medvědím česneku
Česnek medvědí (Allium ursinum) je lesní druh, který roste v lužních a listnatých lesích, kolem potoků či na úpatích svahů. Má rád vlhké, humózní a kypré půdy. Často se vyskytuje hromadně a vytváří krásné koberce bílých květů. Medvědí česnek je stará léčivá rostlina. Obsahuje především silice se sirnými sloučeninami. Účinné látky působí v mnoha směrech. Mají baktericidní účinky a pomáhají například při nachlazení a při onemocnění horních cest dýchacích. Působí rovněž fungicidně, ničí mykózy a plísně. Medvědí česnek také snižuje krevní tlak a působí proti kornatění cév. Používá se jako prostředek ničící střevní baktérie, proti nadýmání a proti střevním parazitům. V kuchyni se používají mladé listy a květní stvoly.
ZAHÁJENÍ PSTRUHOVÉ SEZONY A SPECIALITY Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
Masné krámy 21. 04. – 24. 04. 2016
Čerstvé ryby dodává Pstruhařství MLÝNY ze Šumavy
Předkrm
100g Bruscheta z cherry rajčátek a medvědího česneku, bílé pečivo zapečené kozím sýrem 59,- Kč
Polévka
0,22 l Krém z medvědího česneku s máslovými krutony 42,- Kč
Hlavní pokrmy
1 ks Pstruh na modro s kořenovou zeleninou a máslem, petrželový brambor 159,- Kč
180 g Pečený filet ze sivena na kmíně, šťouchaný brambor 159,- Kč
180 g Filety ze pstruha servírované ve fólii s medvědím máslem, pečená řepa, bramborový gratin 169,- Kč
360 g Smetanové špagety s medvědím česnekem a sušenými rajčaty, sypané parmezánem 99,- Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
1 ks Grilovaný pstruh plněný medvědím česnekem a jarní cibulkou, šťouchaný brambor 159,- Kč
150 g Kuřecí prsa plněná kozím sýrem, servírovaná na těstovinách s pestem z medvědího česneku 149,- Kč
Moučník
110 g Limetkové parfait s čerstvou mátou a ovocem 49,- Kč
Sládek pivovaru doporučuje
0,3l Budweiser Budvar BUD B:STRONG Limited Edition 16° 35,- Kč
speciální várka piva z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku