Cider – osvěžující nápoj z částečně zkvašeného jablečného moštu je dnes velmi populárním nápojem v západní Evropě. Jeho obliba v posledních třech letech výrazně roste i u nás. Cider SOMERSBY je prémiovou značkou dánského koncernu Carlsberg, kterou do České republiky od roku 2012 dováží Budějovický Budvar, n. p.
Loňský zájem českých spotřebitelů potvrdil vysoký obchodní potenciál tohoto alkoholického nápoje, který je zajímavou alternativou ke sladovým alkoholickým nápojům, míchaným pivním nápojům nebo vinným střikům. „Objem prodeje jsme loni zvýšili na dvojnásobek. Považujeme to za velký úspěch, neboť jsme do propagace značky vložili ve srovnání s konkurencí jen zlomek prostředků,“ říká Bc. Zdeněk Filip, brand manažer značky SOMERSBY z Budějovického Budvaru. Za prodejním úspěchem stojí jednak rozšíření sortimentu o ostružinovou příchuť, zavedení prodeje v sudech a také výrazný nárůst počtu prodejních míst.
„V letošním roce očekáváme další dynamický nárůst prodeje SOMERSBY. Značku podpoříme řadou aktivit zejména v hudebních klubech a na letních festivalech. Pro venkovní akce máme připraven velký stan s kapacitou 300 lidí. Chceme zvyšovat i počet míst s čepovaným ciderem,“ dodává Zdeněk Filip. V klubech po celé republice budou letos probíhat „SOMERSBY party“ se špičkovými českými i zahraničními DJ´s. SOMERSBY bude partnerem květnového „Magnetic festivalu“, jednoho z největších setkání příznivců elektronické hudby v České republice. SOMERSBY se znovu stane i generálním partnerem soutěže „Maturantka roku“. „Tato celostátní soutěž krásy získává stále větší popularitu a také proto se její finále přesune z Českých Budějovic do Prahy,“ uzavírá Zdeněk Filip. Čepovaný SOMERSBY se letos objeví na drum & bass festivalu „Let It Roll Open Air 2015“ i na mnoha dalších akcích.
Cidery SOMERSBY jsou mírně perlivé a velmi osvěžující alkoholické nápoje. Vždy se podávají na ledu. V současné době jsou na českém trhu dostupné 3 chuťové varianty: SOMERSBY Apple Cider (jablečný), SOMERSBY Pear Cider (hruškový) a SOMERSBY Blackberry Cider (s příchutí ostružiny). Jablečný SOMERSBY je ve vybraných provozovnách k dispozici čepovaný. Do ostatních klubů, barů, restaurací i maloobchodních prodejen se SOMERSBY dodává v lahvích nebo plechovkách o objemu 0,33l. Cider SOMERSBY je díky své jemné chuti také výborným základem pro přípravu osvěžujících míchaných drinků. Další informace o SOMERSBY najdete zde.
Obecné informace o cideru
Obliba cideru v Evropě stále roste. Jeho spotřeba od roku 2000 se prodej tohoto nápoje nepřetržitě zvyšuje v průměru o 3% ročně a vypije se ho více než 15 miliónů hektolitrů. Tento trend má podle průzkumů trhu pokračovat i v příštích letech. Kvašený jablečný nápoj znali už v antice, řecky se nazýval „sikera“, latinsky „sicera“ a hebrejsky „šekar“. První středověké zprávy o výrobě cideru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého. První vědecký spis o výrobě cideru De vino et pomaceo vytvořil osobní lékař Karla IX. v roce 1588. Cider je dnes velice populární v západní Evropě. V anglicky mluvících zemích se nazývá „cider“, ve Francii „cidre“, ve Španělsku a Portugalsku „sidra“. Kvalitní cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek. Obvykle se míchá z několika jablečných odrůd, aby byl dosažen vhodný poměr sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Vylisovaný jablečný mošt kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji. Poté se stáčí do lahví, v nichž může ještě probíhat dokvašování, takže cider zůstává jemně perlivý. Podle objemu alkoholu se cidery dělí na sladké (do 3%), polosuché (3 - 5%) a suché (nad 5%).