Návštěvnické centrum Budějovického Budvaru poskytuje komplexní turistické služby od prohlídek pivovaru a multimediální expozice po gastronomii. V loňském roce prošlo pivovarem nejvíce návštěvníků v historii. Ze 73 států celého světa přijelo 60 200 turistů, to je o 14 % více než v roce 2015. Počtem návštěvníků se tak Budějovický Budvar loni zařadil mezi pět nejatraktivnějších turistických cílů v Jihočeském kraji.
Návštěvnické centrum Budějovického Budvaru se dlouhodobě věnuje rozvoji komplexní nabídky turistických služeb. Mezi ně patří především prohlídky výrobních prostor pivovaru a multimediální expozice „Příběh budějovického piva“. Nejpopulárnější částí prohlídky pro návštěvníky starší 18 let je ochutnávka nepasterovaného a nefiltrovaného piva přímo v ležáckém sklepě.
Výrobní prostory pivovaru si v loňském roce prohlédlo 60 200 osob, meziročně o 14 % více. Počet turistů byl srovnatelný například s návštěvností zámku Jindřichův Hradec nebo hradu Rožmberk. Budějovický Budvar se tak zařadil mezi pět nejatraktivnějších turistických cílů v Jihočeském kraji. „Velice si vážíme rostoucího zájmu návštěvníků o výrobu našeho piva. Lidé nejvíce oceňují to, že se mohou pohybovat přímo v pivovarském provozu a vaření piva mohou sledovat z bezprostřední blízkosti,“ říká Tomáš Olejník, vedoucí oddělení Gastro Budějovického Budvaru.
Loni přijelo nejvíce lidí z Německa (19 %) a Rakouska (19 %). Na třetím místě byli návštěvníci z České republiky s podílem 18 % z celkového počtu návštěvníků. Pivovar si loni prohlédli turisté celkem ze 73 zemí, včetně například Peru, Nepálu nebo Kamerunu. Velmi výrazně – na dvojnásobek – vzrostl zájem Číňanů, kteří loni tvořili již 3 % všech návštěvníků. Zájem o prohlídky pivovaru se zvyšuje dlouhodobě – v roce 2002 byl počet návštěvníků jen asi 21 000.
Kromě češtiny si zákazníci mohou objednat výklad i v dalších šesti světových jazycích. O spokojenost návštěvníků se stará tým 12 průvodců a 4 pracovníků v recepci Návštěvnického centra. Návštěvnické centrum zajišťuje i prodej suvenýrů nebo nabídku gastronomických služeb v pivnici Budvarka přímo v areálu pivovaru nebo v pivnici Masné krámy.
Návštěvnické centrum je otevřeno každý den od 9 do 17 hodin. Prohlídky pivovaru je potřeba předem objednat telefonem nebo e-mailem. Každý den ve 14 hodin se lidé mohou zúčastnit prohlídky i bez předchozí rezervace a v období letních prázdnin probíhá každý den bez rezervace i druhá prohlídka v 11 hodin. Podrobnosti o prohlídkách Budějovického Budvaru najdete na webové stránce http://www.visitbudvar.cz.