Také českobudějovická restaurace Masné krámy zahájí zítra pstruhovou sezónu. V akčním týdenním menu se objeví speciality z čerstvých šumavských pstruhů a sivenů. Ryby dodává vyhlášené Pstruhařství Mlýny, které má registrovanou ochrannou známku Šumavský pstruh.
„Gastronomické „Zahájení pstruhové sezony“ s širokou nabídkou rybích specialit je naší tradiční jarní akcí a letos ji pořádáme již šestým rokem. Našim hostům chceme ukázat, že pstruha lze připravit i poněkud netradičně,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. „Během loňského ročníku této gurmánské akce zkonzumovali naši hosté během šesti dnů přes 400 pstruhů, nejoblíbenější úpravou byl grilovaný pstruh plněný česnekem,“ dodává Luděk Hauser. Šéfkuchař navíc pro nadcházející týden připravil i několik zajímavých jídel s použitím medvědího česneku. „Medvědí česnek u nás byl kdysi široce využívanou bylinkou, kterou dnes skoro nikdo nezná. Jeho chuť je jemnější než u běžného kuchyňského česneku. Z naší nabídky zvláště doporučuji pstruha plněného medvědím česnekem a jarní cibulkou nebo kuřecí prsa plněná kozím sýrem na italském rizotu s medvědím česnekem,“ doplňuje Luděk Hauser. Také speciality z medvědího česneku se v nabídce restaurace Masné krámy objevují při zahájení jara již šest let.
ZAHÁJENÍ PSTRUHOVÉ SEZONY A SPECIALITY Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU v Masných krámech 16.04. – 21.04.2013
Předkrm
100g Bruscheta z cherry rajčátek a medvědího česneku,
bílé pečivo zapečené kozím sýrem 59 Kč
Polévka
0,22 l Krém z medvědího česneku s máslovými krutony 37 Kč
Hlavní pokrmy
250 g Grilovaný pstruh plněný medvědím česnekem a jarní cibulkou,
šťouchaný brambor 139 Kč
250 g Pstruh na modro s kořenovou zeleninou a máslem,
petrželový brambor 139 Kč
250 g Pečený siven na kmíně,
šťouchané brambory 139 Kč
150 g Vepřový plátek v česnekovém těstíčku,
jarní salát, ½ bagetky 119 Kč
250 g Zeleninový kuskus se žampiony a medvědím česnekem,
sypaný parmezánem 89 Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
100 g Grilovaný filet ze šumavského pstruha,
penne s česnekovým pestem sypané parmezánem 139 Kč
150 g Kuřecí prsa plněná kozím sýrem,
servírovaná na italském rizotu s medvědím česnekem 129 Kč
Dezert
110 g Limetkové parfait s čerstvou mátou a ovocem 39 Kč
Restaurace Masné krámy nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace Masné krámy je 200 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Další informace včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz. Rezervace do restaurace Masné krámy je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz.
O medvědím česneku
Česnek medvědí (Allium ursinum) je lesní druh, který roste v lužních a listnatých lesích, kolem potoků či na úpatích svahů. Má rád vlhké, humózní a kypré půdy. Často se vyskytuje hromadně a vytváří krásné koberce bílých květů. Medvědí česnek je stará léčivá rostlina. Obsahuje především silice se sirnými sloučeninami. Účinné látky působí v mnoha směrech. Mají baktericidní účinky a pomáhají například při nachlazení a při onemocnění horních cest dýchacích. Působí rovněž fungicidně, ničí mykózy a plísně. Medvědí česnek také snižuje krevní tlak a působí proti kornatění cév. Používá se jako prostředek ničící střevní baktérie, proti nadýmání a proti střevním parazitům. V kuchyni se používají mladé listy a květní stvoly.
Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.
O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst.
Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák senzorické vlastnosti poněkud jiné, než klasický sudový ležák Budweiser Budvar (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).