Známá českobudějovická restaurace Masné krámy připravila pro své hosty gastronomickou akci na téma rakouské a bavorské kuchyně. Návštěvníci si budou moci po celý příští týden pochutnávat například na bílé klobáse („Weisswurst“) se sladkou bavorskou hořčicí, na klasickém vídeňském řízku z telecí kýty („Wiener Schnitzel“) nebo na restovaném hovězím mase s bramborem („Tiroler Gröstl“). Nabídku samozřejmě doplní předkrmy, chlebová polévka a moučník. Interiér Masných krámů bude vyzdoben dekoracemi v národních barvách Rakouska a Bavorska a personál bude obsluhovat v typických „lederhosen“.
„Bavorská a rakouská kuchyně jsou nám historicky velmi blízké, jejich styl je podobný jako u nás a celkově se velmi dobře hodí k pivu. Přestože naši sousedé využívají prakticky stejné suroviny jako my, chuťové odstíny a koření jsou jiné a pro nás často nezvyklé. Inspirující a zajímavá pro nás může být například i prezentace pokrmů na talíři. Chutí všech jídel se chceme co nejvíce přiblížit originálům,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.
Pokrmy do menu vybral a jejich úpravu zajistil šéfkuchař Masných krámů Luděk Hauser, jehož osoba je zárukou špičkové úrovně všech jídel podávaných v Masných krámech. S bavorskou kuchyní má bohaté zkušenosti díky své 14-leté praxi v renomovaném hotelu Bayerischer Hof v německém lázeňském městě Bad Füssing, které patří kvalitou služeb mezi nejlepší lázeňská místa v Evropě. Během své práce v Bayerischer Hof často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil a osobně prezentoval pokrmy například pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda.
Nahlédnutí do kuchyně našich sousedů – Rakousko/Bavorsko
19.11 – 25.11.2012
Menší pokrmy pod pivo
150g „Tiroler Speckplatte“ /tyrolský špek/ 89,- Kč
200g „Bayerische Wurstsalat“, pečivo 79,- Kč
120g „Weiswurst“, sladká hořčice, preclík 69,- Kč
Polévka
0,22 l „Brotsuppe“ /chlebová polévka/ 35,- Kč
Hlavní pokrmy
150g „Tafelspitz“ /vařené hovězí/, žemlový křen, bujónové brambůrky 98,- Kč
150g „Jägerbraten“ /vepřová krkovice v houbovém sosu/, domácí špekový knedlík 98,- Kč
360g „Tiroler Gröstl“ /restované hovězí s bramborem/, cibule, zelenina, sázené vejce 89,- Kč
250g „Wiener Backhendl“ /smažené kuřecí paličky/, míchaný listový salát, ½ bylinková bageta 98,- Kč
400g „Käsespätzle“ /sýrové špecle/, restovaná cibulka 89,- Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
200g „Wiener Schnitzel“ /vídeňský řízek z telecí kýty/, petrželový brambor, citron 169,- Kč
Moučník
200g „Kaiserschmarren“ císařský trhanec, jablečné pyré 54,- Kč
Masné krámy své návštěvníky lákají nejen dobrou kuchyní, ale i nabídkou piva. Hosté si zde mohou pochutnat především na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar, čepovaném přímo z tanku, či na dalších produktech pivovaru Budějovický Budvar. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz
Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.
O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 200 míst.
Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).