Českobudějovická restaurace Masné krámy připravila pro hosty další tematickou nabídku, tentokrát na téma „Ze selského dvorku.“ Šéfkuchař Luděk Hauser připravil menu, v němž nebudou chybět pokrmy z králičího, hovězího, vepřového či krůtího masa. Akce začíná zítra a končí v neděli 22. září.
„Masitá jídla budou doplněna méně obvyklými přílohami, například bramborovými plackami, nebo kroupami s houbami,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. Jako dezert budou v nabídce domácí švestkové knedlíky, netradičně doplněné zmrzlinou.
Masné krámy letos chystají i další gastronomické akce: v říjnu „Zvěřinové hody“, v listopadu „Martinské posvícení“ a „Pohled do rakouské a bavorské kuchyně“. Restaurace nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků.
Kapacita restaurace Masné krámy je 200 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz
Ze selského dvorku
Masné krámy, 18.09. – 22.09.2013
Předkrmy
80g Králičí paštika, brusinky, světlé pečivo 59,- Kč
100g Restovaná kachní játra na cibulce, slanina, pečivo 59,- Kč
Polévka
0,22 l Selská slepičí krémová polévka 35,- Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
200g Konfitované kachní prso na rozmarýnu, švestkové ragú, bramborové placky se škvarky 149,- Kč
Hlavní pokrmy
150g Hovězí uzený jazyk, křenový přeliv, šťouchaný brambor 99,- Kč
400g Pečený česnekový bok v celku s krustou /s kostí/, zelný salát, žemlová buchta 129,- Kč
150g Krůtí plátek v bylinkovém těstíčku, kroupy s houbami, restovaná mrkev 129,- Kč
150g Králičí stehýnko „cibulář“, červené zelí, bramborové placky se škvarky 119,- Kč
360g Selská omeleta /vejce, brambor, uzené, zelenina, cibule/, červená řepa 99,- Kč
Dezert
100g Domácí švestkový knedlík, zmrzlina 39,- Kč
Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.
O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst.
Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák senzorické vlastnosti poněkud jiné, než klasický sudový ležák Budweiser Budvar (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).