Loni v prosinci uplynuly tři roky od okamžiku, kdy byly po celkové rekonstrukci a modernizaci znovu otevřeny Masné krámy. Tato patrně nejznámější českobudějovická restaurace úspěšně navázala na svou slavnou historii a znovu se zařadila mezi oblíbená místa pro setkávání „budějčáků“ i návštěvníků města. Restaurace je známá především díky dokonale ošetřenému kroužkovanému ležáku Budweiser Budvar, který nabízí, jako jediná pivnice na světě, čepovaný přímo z pivních tanků. Velkým lákadlem pro hosty je široká nabídka tradičních českých jídel i mezinárodních specialit, za jejichž přípravu odpovídá šéfkuchař Luděk Hauser. Pro hosty připravují Masné krámy řadu tematických gastronomických akcí.
Jednou z nich budou i letos od 21. do 27. února Dny slovenské kuchyně. „Hosté najdou příští týden v našem menu řadu slovenských specialit, jako jsou kapustnica, bryndzové halušky, nebo pečené skopové maso. Kromě toho návštěvníky čeká i hudební a taneční program slovenského souboru LIPA,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Soubor LIPA vystoupí v Masných Krámech 24. a 25. února vždy od 19:00 do 23:00 hodin a v sobotu 26. února od 11:00 do 14:00 hodin.
Zlatým hřebem nabídky slovenských jídel v Masných krámech bude originální „Grilovaná jahňačí kotleta a udenárské halušky s osmahnutou cibulkou“. Tato specialita loni vyhrála soutěž „Haluškové preteky“. „Recept na Udenárské halušky jsem vymyslel sám. Základem úspěchu jsou kvalitní halušky, které připravujeme v kuchyni pivnice Budvar z poctivých přírodních surovin bez použití polotovarů nebo umělých přísad,“ vysvětluje Luděk Hauser, dvojnásobný vítěz „Haluškových pretekov“. Udenárské halušky jsou provoněné uzeným sýrem, slaninou, bylinkami a zjemněné smetanou. Část halušek je dobarvena červenou řepou. Dekoraci tvoří pečený česnek, který se velmi hodí k jehněčí kotletě propečené do růžova.
Masné krámy patří se 190 místy k sezení mezi největší restaurace v Českých Budějovicích. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Další informace o Masných krámech včetně menu a termínů jednotlivých gastroakcí najdete na www.masne-kramy.cz.
Přehled letošních gastroakcí v Masných krámech:
Speciality z medvědího česneku (28. 03. - 03. 04.)
Zahájení pstruhové sezony (13. 04. - 17. 04.)
Chřestění v MK aneb speciality z čerstvého chřestu (16. 05. - 22. 05.)
Salátový festival (13. 06. - 19. 06.)
Steakové speciality (19. 09. - 25. 09.)
Zvěřinové hody (17. 10. - 22. 10.)
Svatomartinské husy (10. 11. - 13. 11.)
Nahlédnutí do kuchyně našich sousedů - Rakousko, Bavorsko (21. 11. - 27. 11.)