Šéfkuchař českobudějovické restaurace Masné krámy Luděk Hauser připravuje pro hosty další lákavé recepty. Od čtvrtka 17. března do neděle 20. března si lidé mohou vybírat z devíti pokrmů, ve kterých bude hrát hlavní roli kachna. Kachny výhradně z českých chovů dodají Rybářství Nové hrady s r.o. a Vodňanská drůbež a.s. Tematická gurmánská akce se bude letos konat poprvé.
„Pečená kachna dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější jídla v naší restauraci. Věříme ale, že lidé ocení i jiné – často neobvyklé – způsoby přípravy. A možná najdou i inspiraci pro obohacení svátečních obědů v rodinném kruhu,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. „K chuťově výraznějšímu kachnímu masu mohu jako nápoj doporučit sezónní speciální pivo Bud B:STRONG, které bylo uvařeno loni 26. srpna,“ dodává Luděk Hauser.
Masné krámy v letošním roce uspořádají i další tematicky zaměřené gastronomické akce:
- Zahájení pstruhové sezony + Medvědí česnek (21. – 24. dubna) – 21. dubna ukázka porcování ryb pro veřejnost
- Burgry + Chřestění v Masných krámech (18. – 22. května)
- Fest Masné Krámy (24. – 26. června)
- Zvěřinové hody (17. – 23. října)
- Svatomartinské posvícení (10. – 13. listopadu)
- Nahlédnutí do kuchyně našich sousedů – Rakousko/Bavorsko (22. – 27. listopadu)
Restaurace nabízí hostům klasickou staročeskou kuchyni a především dokonale ošetřené čepované pivo, zejména kroužkovaný ležák Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace je 200 míst. Podrobné informace o Masných krámech najdete na www.masne-kramy.cz
Kachní speciality v Masných krámech
17. 3. – 20. 3. 2016
Kachny výhradně z českých chovů dodávají Rybářství Nové hrady s r.o. a Vodňanská drůbež a.s.
Menší pokrmy pod pivo
100g Kachní tlačenka, cibulový vinaigrette, 1ks chléb 59,- Kč
150g Studený kachní výpek s jatýrky namazaný na chlebu 49,- Kč
100g Kachní paštika s domácí pikantní marmeládou, bílé pečivo 69,- Kč
Polévka
0,22 l Dršťková polévka z kachních krků 39,- Kč
Hlavní pokrmy
200g Staročeské zadělávané kachní žaludky na smetaně, karlovarský knedlík 99,- Kč
350g Konfitované kachní stehno, červené zelí, drbák 159,- Kč
150g Dranžírovaná kachní prsa na jarním salátku s kuskusem, pomerančový dresink, bílé pečivo 149,- Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
180g Grilované kachní prso „Rosa“ na medu, mandlová brokolice, bramborové pyré, parmazánový chips 189,- Kč
200g Nadívaná kachní roláda s čerstvou majoránkou, červené zelí, bramborový gratin 189,- Kč
Sladká tečka
200g Jogurtové flamerie na ovocném ragú 49,- Kč
Doporučujeme ochutnat
0,3l sezónní speciál BUD B:STRONG 35,- Kč speciální várka piva o stupňovitosti 16 a obsahu alkoholu 7,5% obj., uvařená z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku, která zrála 200 dnů
Pivo v restauraci Masné krámy
Kroužkovaný ležák Budweiser Budvar B:SPECIAL
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je kroužkovaný ležák Budweiser Budvar B:SPECIAL. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák totiž velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. V Masných krámech se kroužkovaný ležák čepuje přímo z tanků. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar B:ORIGINAL. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák B:SPECIAL poněkud jiné senzorické vlastnosti, než klasický ležák Budweiser Budvar B:ORIGINAL (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).
Lidé v restauraci Masné krámy
Luděk Hauser - šéfkuchař
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14tiletou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tematických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.
Tomáš Olejník - vedoucí restaurace
Po studiu na škole v Rakousku pracoval několik sezón v rakouských Alpách. V té době se podílel na realizaci královské svatby pro 450 hostů v městečku Seefeld, kdy si dcera výrobce křišťálových šperků p. Swarovského brala člena španělské královské rodiny. Další zkušenosti při přípravě banketů a v cateringu získal v německém hotelu Kempinski Airport Munich. Na přelomu tisíciletí v pozici vedoucího restaurace zahajoval provoz v nově rekonstruovaném Kongress & Theaterhaus v rakouském Bad Ischlu. Připravoval také otevření nově zrekonstruovaného hotelu Crowne Plaza (součást Intercontinental Hotels Group) v Bratislavě. Preferuje jednak poctivou staročeskou, jednak odlehčenou italskou kuchyni. Rád sportuje (tenis, golf a lední hokej) a tráví čas s rodinou.
Historie masných krámů a restaurace Masné krámy
Počátky masných krámů
Na dnešním místě v Krajinské ulici se masné krámy nacházejí již více než 650 let. Masné krámy se zpočátku nacházely na Rynku – tedy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. Byly původně dřevěným stavením (nebo spíše souborem menších dřevěných krámků) a vznikly na přelomu 13. a 14. století. První písemná zmínka pochází z roku 1336 (24. června), kdy město zaplavila při povodni voda dosahující právě až k masným krámům.
652 let na stejném místě
Karel IV. nařídil v roce 1364 (19. února) masné krámy stojící na Rynku zbourat kvůli hygieně a šířícímu se zápachu. Nové místo bylo nalezeno v Krajinské ulici, na místě, kde dnes stojí restaurace Masné krámy. Umístění nových masných krámů mělo svou logiku. V Krajinské ulici totiž v té době žilo mnoho řeznických mistrů. Nová stavba byla také dřevěná. Jak název napovídá, sloužil objekt od samotného počátku ke zpracování a prodeji masa.
462 let historické budovy
Současná budova masných krámů pochází zřejmě z roku 1554 (někteří autoři však uvádějí i léta 1560 i 1564). Jde o stavbu bazilikového půdorysu. Prostřední vysoká hala byla určena obyvatelům města – tedy veřejnosti, v obou postranních nižších halách se nalézaly jednotlivé řeznické krámky zevnitř přístupné nakupujícím arkádami. Zvenčí existovaly samostatné vstupy pro zásobování a to jak ze dvora, tak i z ulice. Západní průčelí je dochováno jako renesanční s cimbuřím a střílnami na atice, vlastní štít tvoří tzv. vlaštovčí ocasy. Východní průčelí bylo přestavěno někdy na počátku 30. let 19. století, zřejmě 1831. Kamenný zdvojený renesanční portál je původní. Krámky doznaly změn v průběhu 19. století, kdy byly stavebně upraveny. Omezený řeznický provoz (porážení drobných zvířat včetně telat) na dvoře masných krámů se na místě udržel až do roku 1899. Pak se zpracování masa definitivně přesunulo do nových městských jatek na Pražském předměstí a jednotlivé krámky byly rozprodány.
61 let restaurace Masné krámy
Po 2. světové válce se kvůli havarijnímu stavu vážně uvažovalo o demolici celého objektu. Naštěstí nakonec padlo opačné rozhodnutí. Na restauraci byla historická budova přestavěna v průběhu roku 1953 podle projektu architekta J. Fidry. Restaurace se jménem Masné krámy pak byla pro veřejnost slavnostně otevřena 1. října 1954. Masné krámy rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být Masné krámy uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst.