Českobudějovická restaurace Masné krámy potěší v tomto týdnu především fanoušky smažených řízků. Od středy 20. března do neděle 24. března se na jídelním lístku objeví celkem devět dalších druhů tohoto populárního pokrmu.
„Přehlídku nejrůznějších řízků jsme se rozhodli uspořádat proto, že naši hosté mají tento druh jídla ve velké oblibě. V naší nabídce se objeví mimo jiné i král všech smažených řízků - originální „Wienerschnitzel“ z telecího masa, obrácený řízek z hovězí roštěné nebo smažená treska s remuládou. Řízek může mít mnoho variant, ať už jde o použité suroviny, nebo o způsob přípravy,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Například obrácený řízek se liší v postupu obalování. Nejprve se maso potře hořčicí, osolí, opepří, pak se vloží do strouhanky a nakonec do rozšlehaného vejce.
Masné krámy letos chystají i řadu dalších, tematicky zaměřených gastronomických přehlídek. Letošními novinkami jsou „Týden šniclů“ a „Ze selského dvorku“. Příští gastronomickou akcí bude „Zahájení pstruhové sezóny“ od 16.4. do 21.4. 2013.
„Týden šniclů“ v Masných krámech
20.03 – 24.03.2013
Předkrmy
150g Smažené býčí žlázy s remuládou, bramborový salát s rukolou 69,- Kč
200g Jarní míchaný zeleninový salát 39,- Kč
Polévka
0,22 l Cuketový krém se smaženým olomouckým tvarůžkem 39,- Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
800g „Šnicl-rallye“ pro 4 osoby /dijonský vepřový řízek, obrácený řízek z hovězí roštěné,
kuřecí stehenní řízek, smažená vepřová játra, šťouchaný brambor, steakové hranolky, žebrácký a jarní salát/ 449,- Kč
Hlavní pokrmy
200g Kapustový karbanátek, žebrácký bramborový salát 89,- Kč
200g Smažená vepřová játra, šťouchaný brambor, ďábelská omáčka 84,- Kč
200g Kuřecí stehenní řízek v corn flakes kabátku, steakové hranolky 99,- Kč
200g Filet z tresky na vídeňský způsob, remuláda, žebrácký bramborový salát 109,- Kč
200g Dijonské vepřové řízečky z kotlety, šťouchaný brambor se slaninkou 129,- Kč
200g Obrácený řízek z hovězí roštěné, steakové hranolky 159,- Kč
200g Originál „Wienerschnitzel“ z telecí kýty, petrželový brambor 179,- Kč
Sladká tečka
100g Osvěžující jogurtová terina na ragú z lesního ovoce 49,- Kč
Restaurace Masné krámy nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace Masné krámy je 200 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Další informace včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz. Rezervace do restaurace Masné krámy je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz.
Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.
O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst.
Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák senzorické vlastnosti poněkud jiné, než klasický sudový ležák Budweiser Budvar (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).