Budějovický Budvar pokračuje v úzké spolupráci s českými minipivovary. Na svou první letošní misi se létající sládek národního pivovaru Aleš Dvořák vydal do nedalekého Nepomuku. Ve spolupráci s minipivovarem Zlatá kráva zde uvařil neobvyklé pivo Farmhouse Ale.
Belgičtí a francouzští sedláci jej kdysi vařili, aby jim při letních žních na polích nevyschlo hrdlo. I proto se k jeho výrobě používají různé druhy obilí a vyznačuje se typickou obilnou chutí. Řeč je o pivu Farmhouse Ale, které létající sládek Budějovického Budvaru Aleš Dvořák letos uvařilve spolupráci se Žanetou Petružálkovou, sládkovou z nepomuckého minipivovaru Zlatá kráva.
„Farmhouse Ale je pivo, které kdysi sedláci vařili z toho, co měli zrovna k dispozici. My jsme při vaření použili žito, pšenici, ječmen, oves, a navíc jsme ještě přidali pohanku. Pro kvašení jsme zvolili belgické kvasinky, což pivu dodává další neobvyklou chuť,“ upřesnil Aleš Dvořák z Budvaru.
„Spolupráce s Budvarem a jeho létajícím sládkem Alešem Dvořákem byla pro nás výzvou, která se neodmítá. I pro mě osobně byl celý proces vaření limitky Farmhouse Ale velkým přínosem, a to již od samotného plánování receptu. Zajímavou zkušeností pro mě pak bylo použití pohanky, netradiční suroviny k vaření piva. Věřím, že toto speciální farmářské pivo udělá lidem radost a že mnoho z nich díky němu objeví kouzlo našeho farmářského pivovárku v Nepomuku,“ uvedla Žaneta Petružálková z minipivovaru Zlatá kráva.
Speciál Farmhouse Ale bude dostupný v prodejnách Globus. Ve vybraných podnicích v ČR jej naleznete také na čepu. Více informací najdete zde.
PIVNÍ STYL: FARMHOUSE ALE | IBU: 30 | EBC:10 | ALKOHOL: 5,5 % OBJ | CHMEL: POLARIS | AZACCA SLAD:OVES, ŽITO, PŠENICE, JEČMEN, POHANKA | KVASNICE: FARMHOUSE | SLÁDCI: ŽANETA PETRUŽÁLKOVÁ – MINIPIVOVAR ZLATÁ KRÁVA, ALEŠ DVOŘÁK – BUDĚJOVICKÝ BUDVAR