Prémiový cider Somersby a pivovar Budějovický Budvar přinášejí do Českých Budějovic MEGA KISS PARTY LIVE. Akce proběhne v pavilónu T českobudějovického výstaviště v sobotu 24. května. Hlavními hvězdami budou DARA ROLINS (začátek vystoupení ve 24:00) a MAJK SPIRIT (začátek vystoupení ve 23:00). Hudební program zahájí tým KISS Radia Jižní Čechy již ve 20:00. Večer bude moderovat Roman Anděl.
„Rozsahem se jedná o dosud největší taneční akci, kterou kdy uspořádal Budějovický Budvar. Rozsahem jednoznačně předčí i velmi populární BUDVAR FACTORY PARTY, které probíhaly v areálu pivovaru v letech 1998 – 2005,“ říká Petr Klein, manažer promoakcí z Budějovického Budvaru.
Areál bude pro návštěvníky otevřen od 19:00. Všichni nezletilí budou u vchodu označeni náramky červené barvy, které jim znemožní nákup alkoholických nápojů během večera. Vstupné činí 150,- Kč. Kapacita areálu je omezena.
Cider Somerby
Somersby je prémiovou značkou dánského koncernu Carlsberg Breweries. V roce 2012 se výhradním dovozcem jablečného cideru Somersby Apple Cider pro Českou republiku stal Budějovický Budvar. Zájem českých zákazníků potvrdil vysoký obchodní potenciál tohoto alkoholického nápoje, který je zajímavou alternativou ke sladovým alkoholickým nápojům, míchaným pivním nápojům i vínu. Čeští zákazníci přijali cider velmi dobře a v již roce 2013 se prodej Somersby výrazně zvýšil. K tomu přispělo loňské rozšíření sortimentu o Somersby Pear Cider s hruškovou příchutí a také nárůst počtu prodejních míst. Od března 2014 je na českém trhu i třetí varianta s příchutí ostružiny Somersby Blackberry Cider.
Obecné informace o cideru
Kvašený jablečný nápoj znali už v antice, řecky se nazýval „sikera“, latinsky „sicera“ a hebrejsky „šekar“. První středověké zprávy o výrobě cideru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého. První vědecký spis o výrobě cideru De vino et pomaceo vytvořil osobní lékař Karla IX. v roce 1588. Cider je dnes velice populární v západní Evropě. V anglicky mluvících zemích se nazývá „cider“, ve Francii „cidre“, ve Španělsku a Portugalsku „sidra“. V roce 2010 se v Evropě vypilo asi 15 milionů hektolitrů cideru. Jeho spotřeba od roku 2000 neustále roste – prodej se zvyšoval v průměru o 3% ročně a tento trend bude podle průzkumů trhu pokračovat i v příštích letech. V České republice je to nápoj zatím téměř neznámý.
Kvalitní cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek. Obvykle se míchá z několika jablečných odrůd, aby byl dosažen vhodný poměr sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Vylisovaný jablečný mošt kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji. Poté se stáčí do lahví, v nichž může ještě probíhat dokvašování, takže cider zůstává jemně perlivý. V důsledku probíhajícího kvašení se na dně lahví může vytvářet zákal, který však není na závadu. Podle objemu alkoholu se cidery dělí na sladké (do 3%), polosuché (3 - 5%) a suché (nad 5%).