Šéfkuchař restaurace Masné krámy Luděk Hauser připravil šestý ročník gastronomické akce „Chřestění“. V nabídce restaurace se od středy 15. května objeví celkem osm zajímavých pokrmů, jejichž součástí bude zelený nebo bílý chřest. Akce bude ukončena v neděli 19. května.
„Chřest byl vždy považován za luxusní delikatesu. Přestože dnes je chřest běžně dostupnou zeleninou, v našich domácnostech se na něj stále poněkud zapomíná. Našim hostům proto chceme ukázat různé druhy přípravy, například chřestovou pánev s těstovinami a kuřecím masem, nebo chřestovou polévku,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. V loňském roce byl jednoznačně nejúspěšnější klasický chřest s holandskou omáčkou a vařeným bramborem, který se samozřejmě objeví i v letošní nabídce.
Chřestění aneb speciality z čerstvého chřestu v Masných krámech
15.05. – 19.05.2013
Předkrm
110g Zapečený chřest se šunkou a holandskou omáčkou servírovaný na bagetce 59,- Kč
Polévka
0,22 l Chřestová krémová polévka 35,- Kč
Hlavní pokrmy
250g „Duet“, zelený a bílý chřest s holandskou omáčkou, vařený brambor 89,- Kč
250g Bílý chřest s restovanou strouhankou, dušená šunka, petrželkový brambor 99,- Kč
400g Chřestová pánev s těstovinami a kuřecími, nudličkami, sypaná parmezánem 119,- Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
150g Grilovaný filet z lososa s chřestovou omáčkou šťouchaný brambor s jarní cibulkou 159,- Kč
Chřest se steakem dle Vašeho přání, s holandskou omáčkou, vařený brambor
200g Krůtí steak 149,- Kč
200g Hovězí roštěná z mladého býka 169,- Kč
Dezert
0,2 l Rebarborový kompot se zmrzlinou 39,- Kč
Nápoj
0,5l Pardálovo bezové 30,- Kč
Masné krámy letos nabídnou hostům i další gastronomické akce: v červnu “Steakové speciality“, v září „Ze selského dvorku“, v říjnu „Zvěřinové hody“, v listopadu „Martinské posvícení“ a „nahlédnutí do kuchyně našich rakouských a bavorských sousedů“. Masné krámy lákají návštěvníky nejen dobrou kuchyní, ale především dokonale ošetřeným čepovaným pivem. Hosté si zde mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar i na dalších produktech pivovaru Budějovický Budvar.
Kapacita restaurace Masné krámy je 190 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete nawww.masne-kramy.cz
Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.
O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst.
Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák senzorické vlastnosti poněkud jiné, než klasický sudový ležák Budweiser Budvar (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).